Sava v trdnejšem objemu države

SDH uspešno zaključil nakup 43,226 odstotnega lastniškega deleža kapitalske naložbe v družbi Sava.
Fotografija: sava turizem PR, terme 3000
Odpri galerijo
sava turizem PR, terme 3000

»Danes, dne 15. septembra 2022, se je uspešno zaključil postopek nakupa 12.571.257 delnic izdajatelja Sava, kar predstavlja 43,226 odstotni lastniški delež. SDH je predkupno pravico za ta delež od družbe York Global Finance Offshore BDH (Luxembourg) uveljavil 28. februarja 2022,« so sporočil iz SDH. Glavna naložba Save je družba Sava Turizem, ki ima v lasti zbirko hotelov po celotni Sloveniji. Spomnimo, do odkupa je prišlo potem, ko je Yorkov delež hotela odkupiti madžarska družba Prestige.

image_alt
Po rekordni poletni sezoni negotova jesen in zima

Skladno s kupoprodajno pogodbo je po izpolnitvi odložnega pogoja predhodno pridobljene odločbe Agencije za varstvo konkurence (AVK) o skladnosti transakcije s pravili konkurence nastopil zaključek transakcije, v okviru katerega je prišlo do prenosa kupnine za delnice na račun prodajalca in prenosa delnic na SDH.

SDH ima po zaključku transakcije 61,91 odstotka, KAD pa 28,04 odstotni lastniški delež v Savi. Skupni lastniški delež SDH in KAD v Savi od sedaj naprej znaša 89,96 odstotka.

V naslednji fazi delna privatizacija

Kot smo poročali, bi se s pozitvnem soglasjem AVK  odprla pot za nadaljnjo lastniško konsolidacijo državnih turističnih družb, pri tem pa se zdaj, kot kaže, razmišlja o ločitvi lastništva nepremičnin, torej hotelov in drugih nastanitvenih objektov, od upravljanja same dejavnosti, pa tudi o delni privatizaciji, pri kateri bi lahko sodelovali tudi državljani.

Preberite še:

Komentarji: