Skupina Generali z ambicioznimi cilji

V načrtu je od šest do osemodstotna sestavljena letna stopnja rasti, večje dividende in vlaganja v digitalizacijo.
Fotografija: Skupina Generali bo od 2022 do 2024 za naložbe v tehnologijo in digitalno transformacijo namenila 1,1 milijarde evrov. FOTO: Arhiv Skupine Generali
Odpri galerijo
Skupina Generali bo od 2022 do 2024 za naložbe v tehnologijo in digitalno transformacijo namenila 1,1 milijarde evrov. FOTO: Arhiv Skupine Generali

Skupina Generali, eden največjih svetovnih ponudnikov zavarovanj in upravljanja premoženja, je predstavila strateški načrt do leta 2024, katerega cilji temeljijo na trajnostni rasti. V letu 2021 so bili kljub covidu-19 vsi cilji Generalija izpolnjeni ali celo preseženi, so še izpostavili.

Nov načrt Vseživljenjski Partner 24: Spodbujanje rasti (Lifetime Partner 24: Driving Growth) temelji na treh strateških stebrih s finančnimi in operativnimi ključnimi kazalniki uspešnosti, in sicer na trajnostni rasti, izboljšanju dobičkonosnosti in na vodilnem položaju na področju inovacij. Med drugim predvideva od šest- do osemodstotno sestavljeno letno stopnjo rasti (CAGR). Poleg tega delničarjem obljubljajo tudi višjo dividendo. Tako naj bi skupaj med leti 2022 in 2024 izplačali od 5,2 do 5,6 milijarde evrov dividend, medtem ko so jo v obdobju 2019-2021 izplačali 4,5 milijarde evrov. Poslovanje naj bi izboljšali tudi z nadaljnjim izboljševanjem njegove učinkovitosti, s prevzemi in z organsko rastjo.

image_alt
Za Skupino Generali lani rekordno leto

Vseživljenjski partner svojim strankam

V obdobju od 2022 do 2024 bodo za naložbe v tehnologijo in digitalno transformacijo namenili 1,1 milijarde evrov, kar je za 60 odstotkov več kot v sedaj zaključenem strateškem načrtu. Philippe Donnet, glavni izvršni direktor skupine Generali, je med drugim na predstavitvi poudaril Generalijevo zavezo postati vseživljenjski partner svojim strankam, katere postavljajo v središče vsega, kar počnejo in katerim ponujajo inovativne rešitve. Skupina Generali z več kot 72.000 zaposlenimi ima namreč več kot 68 milijonov strank v več kot 50 državah sveta.

Naložbe v prilagojene izdelke, digitalizacijo in najboljša uporabniška izkušnja bo zagotovila, kot napovedujejo, da se bo Generali in njegova globalna mreža 165.000 agentov še bolj približala strankam. Skupina bo vlagala tudi v povečevanje skupnih platform, nove podatkovne zmogljivosti in tehnologije pametne avtomatizacije in umetne inteligence. To bo zmanjšalo stroške in izboljšalo razmerje med stroški in prihodki skupine. Novi tvegani sklad za zavarovalniške tehnologije Insurtech v višini 250 milijonov evrov bo družbi Generali omogočil, da izkoristi priložnosti z visokim potencialom in začne tudi z novo, neposredno digitalno dejavnostjo.

Zavezani trajnosti

Generali bo še naprej nadgrajeval svoje trajnostne zaveze, z nenehnim poudarkom na zavezanosti k ustvarjanju pozitivnih družbenih in okoljskih razmer. Nedavno so tudi napovedali, da bodo do konca leta 2022 vložili tri milijarde evrov v trajnostne in zelene obveznice. Ta zaveza je skladna s ciljem, predvidenim v strategiji Skupine Generali za varstvo podnebja, ki v obdobju 2021–2025 predvideva 8,5–9,5 milijarde evrov novih zelenih in trajnostnih naložb. Do leta 2024 bodo dokončali tudi vključitev meril ESG v naložbeni portfelj.

Philippe Donnet: Generalijeva zaveza je postati vseživljenjski partner svojim strankam. FOTO: Giuliano Koren
Philippe Donnet: Generalijeva zaveza je postati vseživljenjski partner svojim strankam. FOTO: Giuliano Koren
Po besedah Donneta so včeraj napovedani ambiciozni cilji in pobude možni le zaradi uspešne izpeljave dosedanjih strateških načrtov. Generali ima danes močan finančni položaj, dobičkonosno rast in uspešnost pri ustvarjanju najboljših donosov delničarjem, je še dejal. Za uspešno izvedbo novega strateškega načrta pa so pomembni tudi zavzeti zaposleni, zato bodo še naprej vlagali vanje, v njihove veščine in trajnostno delovno okolje.

Skupina Generali, katere skupni prihodek od premij je leta 2020 znašal več kot 70,7 milijarde evrov, se bo osredotočila na priložnosti, da okrepi svoje vodilno vlogo v zavarovalništvu v Evropi in razširi svojo prisotnost na izbranih azijskih trgih. V Sloveniji so prisotni od leta 1997.

Izboljšanje dobičkonosnosti

Kot so napovedali, bo Generali bo še naprej povečeval prihodke na področju premoženjskih in nezgodnih zavarovanj in ohranjal najboljši zavarovalno-tehnični rezultat ter povečeval svoj tržni delež na področjih z velikim potencialom rasti, vključno z zavarovanji malih in srednje velikih podjetji, zdravstvenimi zavarovanji, oskrbo starejših v Evropi in zavarovanji potovanj v ZDA. Na področju življenjskih zavarovanj bo Skupina povečala tudi kapitalsko nezahtevne posle in tehnične dobičke, prav tako pa bo razširila svojo paleto zavarovanj ESG. Rast bo podprta z učinkovitim upravljanjem stroškov, z nadaljnjim nadzorom stroškov na t.i. zrelih trgih in usmerjenimi naložbami v Aziji. Predvidena je rast premij za več kot 4 odstotke na področju drugih premoženjskih zavarovanj (razen avtomobilskih) ter od 2,3 do 2,5 milijarde evrov vrednosti novih življenjskih zavarovanj v 2024 (za primerjavo: v letu 2020 jih je bilo za 1,9 milijarde evrov).

Generali bo še naprej izboljševal dobičkonosnost svojega poslovanja na področju življenjskih zavarovanj, pri čemer bo izvedel celovito optimizacijo zavarovalnih polic, da bi zmanjšal kapitalsko intenzivnost in izboljšal rezultate poslovanja. Skupina bo nadaljevala s svojo strategijo do združitev in prevzemov, ki povečujejo vrednost Skupine. Generali je v sedanjem strateškem ciklu vložil več kot tri milijarde evrov, kapital pa bo prerazporedil v pobude za donosno rast. Skupina se bo osredotočila na priložnosti za okrepitev svoje vodilne vloge na področju zavarovalništva v Evropi in povečanje prisotnosti na izbranih azijskih rastočih trgih. Na področju upravljanja premoženja bodo še naprej vlagali v produktne in distribucijske zmogljivosti - vključno s širjenjem zmogljivosti zasebnega premoženja, da bi povečala obseg in ustvarila dodatnih 100 milijonov evrov prihodkov iz naslova upravljanja premoženja.

Skupina je tudi opredelila načrt poslovanja za popolno izključitev naložb in prevzemov tveganj v zavarovanje v sektorju energetskega premoga ter nadaljuje zavezo, da ne bo več zagotavljala dejavnosti na področju nafte in plina na začetku dobavne verige. S projektom EnterPRIZE Generali pomaga malim in srednje velikim podjetjem pri prehodu na trajnostno poslovanje. Vodilna med družbenimi pobudami Skupine, gibanje za pomoč ljudem The Human Safety Net, pa bo spodbudilo uresničevanje potencialov in pomagalo ranljivim skupinam ljudi, ki živijo v težkih razmerah.

Preberite še:

Komentarji: