Agrokor se bo pritožil na višje sodišče

Okrožno sodišče namesto 53,9 milijona Agrokorju prisodilo milijon evrov globe.
Fotografija: FOTO: Dragan Matic / Cropix
Odpri galerijo
FOTO: Dragan Matic / Cropix

Potem ko je AVK Agrokorju zaradi nepriglasitve koncentracije po prevzemu Costelle izrekla 53,9 milijona evrov globe, je ljubljansko okrajno sodišče Agrokorju prisodilo le milijon evrov globe, piše Dnevnik. Če bo Agrokor globo poravnal, bo lahko spet prosto razpolagal z delnicami Mercatorja, omogočen pa bo tudi prenos Mercatorja na Fortenovo. Iz Agrokrja so sporčili, da upadjo, da bodo na višjem sodišču upoštevali njihve preostale argumente.

Preberite tudi: Fabris Peruško: Prenos Mercatorja na Fortenovo je v interesu poslovnega okolja v Sloveniji

Ker hrvaški Agrokor ob prevzemu proizvajalke vod Costella iz Fare na Dolenjskem leta 2016 ni priglasil koncentracije na trgu, mu je Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) oktobra lani izrekla globo v višini 53,9 milijona evrov. Zoper takšno odločitev se je Agrokor pritožil na ljubljansko okrajno sodišče kot pritožbeni organ, to pa je pred dnevi odločilo, da mora Agrokor plačati "le" milijon evrov globe, je Dnevnik neuradno izvedel v petek pozno popoldne. V soboto so so sporočilo za javnost poslali tudi iz Fortenove (družbe, ki je nastala na pogorišču Agrokorja).  Izrazli so delno zadovolnost, da je denarno kazen v višini kar 53,9 milijonov evrov okrožno sodišče znižalo na 1 milijon evrov, z obrazložitvijo, da nepriglasitev koncentracije ni bila storjena "z namenom zaobiti kontrolo oziroma presojo koncentracije podjetij zaradi morebitnih škodljivih učinkov koncentracije na konkurenco" temveč je bila "rezultat malomarnosti odgovorne osebe Ivice Todorića“. Sodišče je tako ocenilo, da je denarna kazen v višini 1 milijon evrov "primerna in pravična sankcija za obravnavani prekršek".
 

Prenos na Fortenovo do konca leta


Če bi Agrokor milijonsko globo poravnal, bo lahko prosto razpolagal z delnicami Mercatorja. AVK je namreč hrvaškemu koncernu ob izreku globe za pol leta zasegla Mercatorjeve delnice, pred dnevi pa je zaseg podaljšala še za pol leta. Poleg tega bi bila s tem premagana pomembna ovira za prenos lastništva Mercatorjevih delnic s finančno nasedlega Agrokorja na Fortenovo, na katero so bile sicer z izjemo Mercatorja že prenesene vse solventne družbe Agrokorja.

Za prenos Mercatorja morata biti ob odmrznitvi omenjenih delnic izpolnjena še dva predpogoja. Potrebno je še dovoljenje Evropske komisije, ki ga v Zagrebu pričakujejo v nekaj mesecih, Fortenova pa mora dobiti tudi soglasje vseh 56 bank upnic Mercatorja.

V Fortenovi so ta teden za STA izrazili pričakovanje, da bo do prenosa delnic Mercatorja z Agrokorja na njihovo skupino prišlo do konca leta.

Preberite še:

Komentarji: