Subotič in Mačkošek v prevzem solastnika družbe Štore Steel

Tomaž Subotič, Marjan Mačkošek in Storkom Štore so objavili namero za prevzem družbe pooblaščenke Železar Štore.
Fotografija: Bodo nastale spremembe v lastniškem vplivu na Štore Steel? FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Bodo nastale spremembe v lastniškem vplivu na Štore Steel? FOTO: Blaž Samec/Delo

Poslovnež Tomaž Subotič, nekdanji direktor družbe Štore Steel Marjan Mačkošek in Storkom Štore nameravajo prevzeti družbo pooblaščenko Železar Štore, ki je druga največja delničarka jeklarske družbe Štore Steel. Danes so namreč objavili namero za prevzem Železarja Štore, ki združuje male delničarje Štore Steela, predvsem nekdanje delavce, ki so v to družbo vložili svoje certifikate in neizplačane plače.

Delničarji Foto Delo
Delničarji Foto Delo

Štorkom Štore, Subotič in Mačkošek imajo že zdaj skoraj 60-odstotni delež v Železarju Štore, največji lastnik in direktor Štorkoma pa je Anton Franulič, ki vodi tudi družbo pooblaščenko. Mačkošek in Subotič sta nadzornika družbe pooblaščenke.

Ker je Subotič pred časom prek češkega podjetja Moravia Steel že izkazoval interes za nakup Štore Steela, se seveda pojavljajo ugibanja, ali hoče prek načrtovanega prevzema okrepiti svoj vpliv v štorski jeklarski družbi. Največji lastnik Štore Steela je sicer s skoraj 30-odstotnim deležem Unior, drugi večji delničarji pa so še Dinos in Kovintrade, vsi pa so poslovno povezani z drugo največjo jeklarno v Sloveniji.

Mačkošek pravi, da za namero ne tiči želja po prevzemu Štore Steela, ampak da gre za poskus konsolidacije lastništva družbe pooblaščenke, ki je zaradi določenih ekonomskih okoliščin nastala v 90. letih.
 

Utrjevanje v štorskem jeklarju


Če bo Franuliču, Subotiču in Markošku prevzem uspel, bodo dobili petinski delež v Štorah Steel. Poleg tega je kupščina družbe Železar Štore je lani na predlog Subotiča pooblastila direktorja podjetja, da se lahko ob predhodnem soglasju nadzornega sveta, družba pooblaščenka zadolži v višini vrednosti eventualnega nakupa dodatnega deleža v družbi Štore Steel, kje rima predkupno pravico. Unior, Dinos in Kovintrade menda o prodaji ne razmišljajo, a Štore Steel ima še dobro desetino malih delničarjev, zato bi lahko prevzemniki svoj delež povečali na skoraj tretjino, kar bi jim že zagotovilo pomemben vpliv v podjetju.

Delničarji Foto Delo
Delničarji Foto Delo


Štore Steel je proizvajalec jekel, ki deluje predvsem na trgu evropskih proizvajalcev za avtomobilsko industrijo, na segmentu komercialnih kot tudi osebnih vozil. Uporabnike oskrbujejo z vzmetnimi, inženirskimi (jekla za kovanje) in exem jekli. Družba z več kot 500 zaposlenimi letno proda skoraj 160.000 ton jekla in je za lani načrtovala okoli 126 milijonov evrov prihodkov. Podatkov o lanskem poslovanju še ne razkriva.

Komentarji: