V maju pozitiven mesečni prebrat pri proizvodnji

V primerjavi z aprilom se je industrijska proizvodnja zvišala za 7,9 odstotka, na letni ravni pa je še vedno za približno pet odstotkov nižja kot lani.
Fotografija: Industrijska proizvodnja se je po aprilskem padcu v maju spet zvišala.  FOTO Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Industrijska proizvodnja se je po aprilskem padcu v maju spet zvišala.  FOTO Jože Suhadolnik

Po upadu v aprilu je v maju industrijska proizvodnja na mesečni ravni zrasla, na letni pa je še vedno nižja kot v enakem obdobju lani, ugotavljajo na državnem statističnem uradu (Surs). Vrednost industrijske proizvodnje se je maja v primerjavi z mesecem prej dvignila za 7,9 odstotka. Zvišala se je zlasti v predelovalnih dejavnostih (za 8,9 odstotka) in rudarstvu (za 5,5 odstotka), v oskrbi z električno energijo, plinom in paro pa se je znižala za 6,5 odstotka,.

Na mesečni ravni se je najizraziteje dvignila pri proizvodih za investicije (za šest odstotkov), sledili so proizvodi za široko porabo (za 4,3 odstotka) in izdelki za vmesno porabo (za 2,2 odstotka).

Skupna vrednost industrijske proizvodnje pa na letni ravni še naprej upada. V primerjavi z majem lani se je znižala za 4,9 odstotka, v primerjavi s povprečjem prejšnjega leta pa za 5,4 odstotka, so še izračunali na Sursu. Zanimivo je tudi gibanje zalog: njihova vrednost je bila maja za odstotek višja kot mesec prej in kar za 16,3 odstotka višja kot pred letom dni.

Preberite še:

Komentarji: