Zaradi stavke odpovedana leta Adrie Airways s Frankfurtom

Razlog za stavko so zahteve po višjih plačah, za katere upravljavci letališč niso pokazali dovolj velikega zanimanja.
Fotografija: Fraport, ki upravlja z letališčem v Frankfurtu, je za danes odpovedal 470 poletov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Fraport, ki upravlja z letališčem v Frankfurtu, je za danes odpovedal 470 poletov. FOTO: Reuters

Današnja opozorilna stavka varnostnega osebja na več nemških letališčih je vplivala tudi na lete Adrie Airways, in sicer sta bila odpovedana let v Frankfurt z odhodom ob 13.50 in povratni let iz Frankfurta z odhodom ob 15.55. V družbi Fraport Slovenija, ki upravlja z brniškim letališčem, so v ponedeljek popoldne sicer pojasnili, da po dotlej znanih informacijah stavka na polete z Brnika ne bo vplivala. Popoldanska leta v Frankfurt in München sta zaenkrat predvidena.

Kot kažejo podatki Fraporta, ki upravlja s frankfurtskim in tudi ljubljanskim letališčem, sta bila odpovedana Adrijina leta v Frankfurt z odhodom ob 13.50 in iz Frankfurta z odhodom ob 15.55. »Zaenkrat kaže, da bodo leti v preostanku dneva potekali, kot je predvideno,« je povedala vodja korporativnega komuniciranja na ljubljanskem letališču Brigita Zorec.

Let Adrie iz Ljubljane v Frankfurt z odhodom ob 17.50 je predviden.

Sindikat Verdi zahteva, da se urna postavka varnostnih delavcev zviša z 20 na 23 evrov. FOTO: Tobias Schwarz/Afp
Sindikat Verdi zahteva, da se urna postavka varnostnih delavcev zviša z 20 na 23 evrov. FOTO: Tobias Schwarz/Afp


Stavko pripravlja sindikat Verdi, ki zastopa varnostno osebje, razlog so zahteve po višjih plačah. Opozorilna stavka se je opolnoči začela na letališčih v Hamburgu, Hannovru in Bremnu, ob 2. uri so se stavkajočim pridružili tudi kolegi na največjem nemškem letališču v Frankfurtu, kjer bodo stavkali do 20. ure. Fraport je za danes odpovedal 470 od 1200 načrtovanih poletov. 

Sindikat zahteva, da se urna postavka varnostnih delavcev zviša z 20 na 23 evrov. Delodajalci so jim sicer ponudili zvišanje plač, vendar to ni zadostilo zahtevam sindikata. Predlagali so tudi, da bi plače zaposlenih v vzhodnem delu države rasle počasneje kot tistim v zahodnem delu. Trenutno so te postavke določene regionalno in se zelo razlikujejo. V vzhodni Nemčiji dosegajo okoli 14 evrov na uro, medtem ko so v Berlinu in v zahodnem delu države nekaj nad 17 evri. Združenje delodajalcev BDLS zavrača zahteve sindikata in ponuja 6,4-odstotno zvišanje plač. Naslednji krog pogovorov naj bi potekal prihodnji teden.

Na običajen dan bi frankfurtsko letališče sprejelo okoli 135.000 potnikov. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters
Na običajen dan bi frankfurtsko letališče sprejelo okoli 135.000 potnikov. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters


»Letalski promet je močno prizadet,« je že dopoldan ocenil vodja pogajanj v Verdiju Benjamin Roscher. V Frankfurtu so odprte le kontrole v predelu prestopov, ne pa tudi ob vstopu na letališče. Roscher je delodajalce pozval k hitremu odzivu še pred peto pogajalsko rundo. Sicer namreč sindikat ne izključuje novih opozorilnih stavk še pred temi pogovori. Svoje člane je k stavki pozval tudi sindikat Deutsche Beamtenbund (DBB), ki zahteva minimalno urno postavko 19,50 evra.

Opozorilno stavko so prejšnji teden v ponedeljek že izkusili na berlinskih letališčih Schönefeld in Tegel, kjer so odpovedali okoli 50 letov, v četrtek pa je varnostno osebje stavkalo na letališčih Düsseldorf, Köln Bonn in Stuttgart, kar je letališča prisilo v odpoved skoraj 640 letov.

Gre za tretji stavkovni val pod okriljem Verdija, ki zastopa okoli 23.000 pripadnikov letališkega varnostnega osebja. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters
Gre za tretji stavkovni val pod okriljem Verdija, ki zastopa okoli 23.000 pripadnikov letališkega varnostnega osebja. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters

Komentarji: