Kresnik 2021: Velika peterica na poti na Rožnik

V finalu romani Mirane Likar, Boruta Kraševca, Gašperja Kralja, Vincenca Gotthardta in Ferija Lainščka. Podelitev 31. kresnika bo 23. junija na Rožniku.
Fotografija: Mirana Likar, Pripovedovalec Foto Promocijsko Gradivo
Odpri galerijo
Mirana Likar, Pripovedovalec Foto Promocijsko Gradivo

Petčlanska žirija v sestavi Mimi Podkrižnik (predsednica), Anja Mrak, Mateja Komel Snoj, Igor Divjak in Igor Žunkovič intenzivno bere in sestankuje že od januarja, ko so imeli pred seboj približno 150 žanrsko in zgodbeno pestrih slovenskih romanov, ki so izšli lani.

Marca so naredili izbor tridesetih avtorjev, na dan knjige, 23. aprila, so sporočili deseterico nominirancev, od danes do slavnostne, že 31. razglasitve lavreata, ki bo 23. junija na Rožniku prižgal kresni ogenj, pa jih torej ostaja le še pet. V veliki finale so se prebili Pripovedovalec Mirane Likar (Goga), Agni Boruta Kraševca (LUD Šerpa), Škrbine Gašperja Kralja (*cf.), Na drugem koncu sveta Vincenca Gotthardta (Mohorjeva Celovec) in Kurji pastir Ferija Lainščka (Beletrina).Dela avtorice in štirih avtorjev so izšla pri različnih slovenskih založbah, od tega eno na avstrijskem Koroškem. Za Mirano Likar, Boruta Kraševca in Vincenca Gotthardta je to prva nominacija za kresnika; zadnja se zanj potegujeta s prvencem. Gašper Kralj se je v peterico uvrstil že leta 2017, ko je kresnika za Figo prejel Goran Vojnović, in sicer s prvencem Rok trajanja. Za Ferija Lainščka pa je to šesti finale; v ožjem izboru je bil že z romani Namesto koga roža cveti (1992), Petelinji zajtrk (2000), Ločil bom peno od valov (2004), Muriša (2007) in Nedotakljivi (2008). Doslej je kresnika prejel dvakrat, za Namesto koga roža cveti in Murišo.

Pripovedovalec in Škrbine sta tudi finalista za Cankarjevo nagrado – kdo jo dobi, bo znano 30. maja –, Agni pa je na zadnjem Slovenskem knjižnem sejmu prejel nagrado za najboljši prvenec. Kresnikove finaliste Mirano Likar, Boruta Kraševca, Gašperja Kralja, Vincenca Gotthardta in Ferija Lainščka smo ob nominaciji vprašali za prve odzive ter nekaj besed o njihovem pogledu na njihov nominirani roman.

Mirana Likar. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Mirana Likar. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Borut Kraševec. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Borut Kraševec. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Gašper Kralj. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Gašper Kralj. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Vincenc Gotthardt. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Vincenc Gotthardt. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Feri Lainšček. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Feri Lainšček. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Kolaž finalistov. Infografika: Delo
Kolaž finalistov. Infografika: Delo

Preberite še:

Komentarji: