Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Burgerjev Ivan zmagovalec dunajskega festivala LET'S CEE

Zmagal je v konkurenci 12 filmov. Prejel je nagrado Dannyja Lernerja v višini 5000 evrov in 50.000 evrov za postprodukcijo naslednjega filma.
Maruša Majer je bila z vlogo Mare v filmu Ivan že na Berlinalu uvrščena med deset izjemnih evropskih mladih igralcev.
Maruša Majer je bila z vlogo Mare v filmu Ivan že na Berlinalu uvrščena med deset izjemnih evropskih mladih igralcev.
V. U., STA
23. 4. 2018 | 17:00
3:22
Na filmskem festivalu LET'S CEE, ki je med 13. in 22. aprilom potekal na Dunaju, je v konkurenci 12 filmov zmagal celovečerni igrani film Ivan režiserja Janeza Burgerja.

Prejel je nagrado Dannyja Lernerja v višini 5000 evrov in dodatnih 50.000 evrov za postprodukcijo režiserjevega naslednjega filma v filmskih studiih Nu Boyana v Sofiji.

Kot so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC), je režiser zmage na Dunaju zelo vesel, še zlasti, ker je bila konkurenca zelo močna. »Hkrati pa smo prejeli že nekaj denarja za moj naslednji film, ki ga ravnokar pišem,« je dodal po zmagi na festivalu, ki se posveča filmski produkciji Srednje in Vzhodne Evrope ter Kavkaza in Turčije.Producent filma je produkcijska hiša Staragara in Miha Černec. Direktor fotografije je letošnji nagrajenec Prešernovega sklada Marko Brdar. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, Hrvaškega avdiovizualnega centra in Eurimages.

Žirija je v svoji obrazložitvi film označila za globoko in čustveno popotovanje, pri tem izpostavila začetni prizor, ki ruši tabuje, ter se režiserju zahvalila za pogum, da je spremljal žensko, »ki je ravno rodila, se išče in se trudi vzljubiti svojega novorojenčka v skorumpirani patriarhalni družbi«.

Osupljiva Maruša Majer

Osupnila jih je igra Maruše Majer, pa tudi direktor fotografije Marko Brdar, montažer Miloš Kalusek in glasba Damirja Avdića. Nagrado filmu, ki je zmagal tudi na minulem festivalu evropskega in arabskega filma v Šarm el Šejku v Egiptu, so posvetili vsem materam na tem svetu.

Žirija ni spregledala niti manjšinskega koprodukcijskema filma režiserja Alena Drljevića Moški ne jočejo, ki je na ogled v slovenskih kinematografih. Podelila mu je častno omembo, saj gledalce v današnjem svetu, polnem konfliktov, nazorno poduči o ranah, ki se ne zacelijo zlahka, tudi, ko je vojne že zdavnaj konec.

V obrazložitvi je po navedbah SFC še zapisala: »Čeprav zgodba temelji na posledicah državljanske vojne, grozotah in etničnem čiščenju v nekdanji Jugoslaviji, lahko film razumemo kot opozorilo, kaj se zgodi, če ljudje pozabijo na temeljne človeške vrednote. Hkrati nam vzbuja upanje, da se nekdanji smrtni sovražniki lahko pobotajo, duševne rane pa zacelijo.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine