Ljubljana postala filmska prestolnica sveta

34. ljubljanski filmski festival Liffe prinaša 89 celovečernih in 14 kratkih filmov.
Fotografija: Otvoritveni film Varuhi formule v režiji Dragana Bjelogrlića (drugi z leve) je koprodukcija Srbije, Slovenije, Črne gore in Severne Makedonije. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Otvoritveni film Varuhi formule v režiji Dragana Bjelogrlića (drugi z leve) je koprodukcija Srbije, Slovenije, Črne gore in Severne Makedonije. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

S projekcijo srbsko-slovensko-makedonsko-črnogorske koprodukcije Varuhi formule v režiji Dragana Bjelogrlića se danes začenja 34. ljubljanski filmski festival Liffe, ki prinaša 89 celovečernih in 14 kratkih filmov.

image_alt
Ob filmih še možnosti za ustvarjalnost in širjenje obzorja

Tokrat je v fokusu festivala Argentina, programski sklop Retrospektiva pa bo posvečen Francescu Rosiju in italijanskemu političnemu filmu. Letos se bo festivala udeležilo okoli 30 gostov, za nagrado vodomec se poteguje deset filmov.

Film Varuhi formule je koprodukcija Srbije, Slovenije, Črne gore in Severne Makedonije. Bjelogrlić je scenarij napisal z Vukom Ršumovićem in Ognjenom Sviličićem po resnični zgodbi o »srbskem Černobilu«, ki jo je v romanu Primer Vinča (2017) obudil Goran Milašinović.

Dragan Bjelogrlić na odprtju 34. Liffa. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Dragan Bjelogrlić na odprtju 34. Liffa. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Sekcija Perspektive, uradni tekmovalni sklop mladih režiserjev, ki se bodo potegovali za nagrado vodomec Telekoma Slovenija, bo, kot je na nedavni novinarski konferenci povedal programski direktor Simon Popek, ponudil raznolik nabor filmov iz številnih držav, od desetih jih štiri podpisujejo režiserke.

Festival bo v spremljevalnem programu ponudil pogovore s festivalskimi gosti, filmskimi ustvarjalci, okrogle mize in delavnice. Pričakujejo približno 30 gostov.

V Ljubljani bo Liffe gostoval na šestih prizoriščih, z lokacijami v Mariboru, Novem mestu in Celju pa bo nagovoril tudi občinstvo izven glavnega mesta. Del programa, izbor 13 filmov, bo dostopen tudi kot video na zahtevo.

Preberite še:

Komentarji: