TV namig: Tuje nebo

Nocoj je na TVS premiera drame, ki postavi pod vprašaj naše videnje Švedske kot socialne države oziroma raja za priseljence.
Fotografija: Tuje nebo (Obce niebo, 2015) Foto Tvs
Odpri galerijo
Tuje nebo (Obce niebo, 2015) Foto Tvs

Sreda, 3. oktobra


Tuje nebo: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: 4 (od 5)


Obce niebo. Poljska, 2015. Režija: Dariusz Gajewski. Igrajo: Agnieszka Grochowska, Bartlomiej Topa, Barbara Kubiak, Ewa Fröling. Drama. 107 minut.
Marek in Basia sta skupaj s hčerkico Ulo poljska priseljenca na Švedskem. Marek je napol profesionalen nogometni trener, Basia je maserka, njuno vključitev v novo družbo pa poleg slabe finančne situacije upočasnjujeta tudi jezikovna in kulturna bariera. Tudi njuna hčerka ima težave v šoli in ne mine dolgo, da jih pod drobnogled vzame švedska socialna služba. Nesporazum privede do tega, da malo Ulo vzamejo iz njunega doma, Marek in Basia pa izgubita svoje starševske pravice. Soočena z birokratsko mašinerijo, ki je ne razumeta, sta na robu obupa ... 

Sodoben, družbeno relevanten film je v svojem bistvu zelo preprost in zato morda še bolj učinkovit, čeravno bodo nekateri pogrešali nekaj sivine v tej črno-beli pripovedi, v kateri so Poljaki morda preveč impulzivni, a so čustveno pristni, medtem ko so Švedi preračunljivo hladni. 

Komentarji: