V nedeljo, 17. junija, ne zamudite ...

Priporočamo z zlatim berlinskim medvedom nagrajeni doku o beguncih na Lampedusi, med vrhunci SP sta danes tekmi Nemčija proti Mehiki in Brazilija proti Švici.
Fotografija: Zmaga ali kako je Maks Bigec zasukal kolo zgodovine. Foto Tvs
Odpri galerijo
Zmaga ali kako je Maks Bigec zasukal kolo zgodovine. Foto Tvs

Odprto morje: TVS 1 ob 23.15 (Premiera)


Fuocoammare. Italija, 2016. Režija: Gianfranco Rosi. Dokumentarni film. 108 minut.
Dvanajstletni Samuele živi na otoku sredi morja. Hodi v šolo in strelja s fračo. Njegov otok ni običajen otok. Lampedusa je otok površine 20 kvadratnih kilometrov in je 70 navtičnih milj oddaljen od afriške in 120 od sicilske obale. V zadnjih dvajsetih letih je na obalah Lampeduse pristalo prek 400.000 migrantov. Ocenjujejo, da jih je 15.000 izgubilo življenje med plovbo.Večkrat nagrajeni dokumentarist Gianfranco Rosi je leto dni preživel na Lampedusi in skušal begunsko krizo osvetliti skozi oči majhne otoške skupnosti. Rosijev film opozarja, da humanitarna katastrofa ni hipna medijska senzacija, pač pa trajno spremenjen način življenja. Čeprav gre za specifično zgodbo, pa je iz filma očitno, da so človeške zgodbe zelo univerzalne, ne glede na to, kje jih najdemo. 


Zmaga ali kako je Maks Bigec zasukal kolo zgodovine

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Slovenija, 2011. Režija: Miran Zupanič. Igrajo: Vlado Novak, Branko Jordan, Zvezdana Mlakar, Tina Vrbnjak. TV-drama. 108 minut.
Odpuščeni delavec Maks Bigec, ponižan in razžaljen v svojem človeškem dostojanstvu, se odloči za skrajno dejanje upora: ugrabi novodobnega direktorja »svoje« tovarne in skuša s smrtonosno grožnjo preprečiti njen stečaj. Spopadeta se zagovornik tradicionalnih vrednot dela, solidarnosti in človeškega poštenja na eni in nosilec novodobne tržne in dobičkonosne logike na drugi strani, in ker je Maks, »upornik z razlogom«, oborožen z bombami, se zdi tragičen razplet neizbežen. Vladu Novaku je uspela še ena od bravuroznih upodobitev malega človeka. TV film, ki bi si nedvomno zaslužil pot v kinematografe.


SP v nogometu 2018

Prenosi:
13.35 Kostarika : Srbija

Prenos iz Samare.
16.35 Nemčija : Mehika
Prenos iz Moskve.

Manuel Neuer. Foto Patrik Stollarz Afp
Manuel Neuer. Foto Patrik Stollarz Afp


19.30 Brazilija : Švica
Prenos iz Rostova na Donu.

Posnetki:
​6.10 Francija : Avstralija
8.35 Argentina : Islandija
11.10 Hrvaška : Nigerija

Vrhunci:
19.00 in 22.35 Kostarika : Srbija
19.15 in 22.50 Nemčija : Mehika
22.35 Kostarika : Srbija
23.05 Brazilija : Švica
 

Komentarji: