Grozljivka v Slovenski filharmoniji

Zvečer bo organist Ulrich Walther improviziral ob projekciji nemega filma Fantom iz opere
Fotografija: Lon Chaney kot Fantom iz opere Foto arhiv studia
Odpri galerijo
Lon Chaney kot Fantom iz opere Foto arhiv studia

V okviru sklepnega koncerta sedemnajste sezone Slovenskega orgelskega cikla bodo imeli danes ob 19.30 v dvorani Marjana Kozine Slovenske filharmonije v Ljubljani orgelski kino.


Današnji večer bo za Slovensko filharmonijo nekaj posebnega, saj bodo prvič v zgodovini imeli orgelski kino. Nemo ameriško grozljivko Fantom iz opere iz leta 1929 bodo predvajali ob improvizaciji nemškega organista Ulricha Waltherja. V zlatem obdobju ameriških nemih filmov, v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, se je v Združenih državah Amerike pa tudi v Evropi razširila tradicija izvajanja žive glasbe ob nemih filmih. V gledališčih so postavili orgle, na katere so poklicni organisti v živo improvizirali ob filmskih predstavah. Tradicija orgelskega kina, ki je z razvojem filmske glasbe postopno zamrla, slovenskega prostora ni dosegla, zato bo tokratni dogodek za slovensko javnost toliko bolj zanimiv. Improviziranje ob filmu zahteva podrobno poznavanje sosledja filmskih prizorov ter izjemno mero kreativnosti in izvajalskih sposobnosti, da dobi 90-minutni film unikatno in primerno glasbeno spremljavo.
 

​Grozni Erik


Znameniti Fantom iz opere (The Phantom of the Opera), ameriška nema grozljivka, je nastal leta 1925 po zgodbi iz istoimenske knjige francoskega pisatelja Gastona Lerouxa. Leta 1929 je bil film dodelan z novimi prizori, posnetimi v barvah. Zgodba se dogaja v osemdesetih letih predprejšnjega stoletja v pariški operi Palais Garnier in govori o mladi operni pevki Christine Daaé (Mary Philbin), ki ugotovi, da ima skrivnostnega občudovalca, ki ji pomaga na poti do slave. Ta občudovalec je Erik, znan kot Fantom (Lon Chaney), grozna oseba, ki skriva obraz pod masko. Ko ugrabi Christine in jo ima zaprto v podzemnih prostorih pariške operne hiše, se njen snubec vikont Raoul de Chagny (Norman Kerry) odloči, da jo bo rešil.

Komentarji: