Poklon Tartiniju

Uvodni koncert Tartini festivala na Tartinijevem trgu v Piranu nocoj ob 21. uri.
Fotografija: Salzburški komorni solisti. FOTO: promocijsko gradivo
Odpri galerijo
Salzburški komorni solisti. FOTO: promocijsko gradivo

Med 2. avgustom in 8. septembrom bo Piran v znamenju Tartini festivala, ki bo v dobrem mesecu ponudil enajst koncertov na različnih piranskih prizoriščih, enega pa v Kopru. Z nocojšnjim uvodnim večerom se bodo poklonili njihovemu nekdanjemu someščanu Tartiniju.

Na Tartinijevem trgu bo ob 21. uri nastopil ansambel Salzburški komorni solisti pod vodstvom Lavarda Skou-Larsena. Eden najbolj znanih komornih orkestrov iz Mozartovega mesta je za nocojšnji program pripravil Vivaldijeve Štiri letne čase, Tartinijev Koncert za flavto, godala in b.c. v G-duru ter Piazzollove Štiri letne čase v Buenos Airesu.

Festival bodo nadaljevali 22. 8. s koncertom kvarteta Koehne v minoritskem samostanu v Piranu. Dva dni za tem bo v Tartinijevi hiši nastopila pianistka Eloisa Cascio, 25. 8. pa italijanski Novi komorni orkester Ferruccio Busoni v minoritskem samostanu. Tu bosta 27. 8. s programom Debussyjevih, Tartinijevih in Franckovih skladb gostovala tudi violončelist Marc Coppey in pianist Frédéric Lagarde.

I Solisti Veneti bodo 30. 8. v cerkvi sv. Jurija izvedli koncert na Tartinijevi violini, Ansambel Collegium pro musica pa bo 2. 9. igral program Od italijanskega sloga do Telemana. Violinist Žiga Brank in violončelist Milan Hudnik bosta v Tartinijevi hiši 3. 9. izvedla koncert Tartinijeve in Kodalyjeve glasbe, dan za tem pa se bo v Kopru predstavil Tartini Junior: Ensemble Musica Nucis.

Preostali koncerti bodo v minoritskem samostanu: 5. 9. bo nastopila mednarodna zasedba Ansambel Il Terzo suono, s programom Tartini, mojstri in učenci pa dan za tem bolonjski ansambel Frequenze diverse. Festival bo 8. 9. sklenil koncert Kvarteta Novalis.

Komentarji: