Komu 28. nagrada kresnik?

Imena velikih pet finalistov bomo objavili pet minut čez polnoč.
Fotografija: Finalni romani za nagrado kresnik (manjka roman Evalda Flisarja). FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Finalni romani za nagrado kresnik (manjka roman Evalda Flisarja). FOTO: Blaž Samec

Žirija, ki jo vodi profesor z Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani dr. Tone Smolej, je 23. aprila objavila deseterico izbranih iz rekordne lanske letine, ki je po podatkih Narodne in univerzitetne knjižnice prinesla kar 172 izvirnih romanov.

Po branju in izločanju so v igri ostale knjige Evalda Flisarja Greh, Maje Gal Štromar Ženska drugje, Draga Jančarja In ljubezen tudi, Štefana Kardoša Vse moje Amerike, Florjana Lipuša Gramoz, Vinka Möderndorferja Druga preteklost, Anje Mugerli Spovin, Sarivala Sosiča Starec in jaz, Nataše Sukič Bazen in Vlada Žabota Sveti boj.

Dobitnik 28. Delove nagrade za roman leta kresnik bo znan 23. maja po enourni klavzuri žirije v Cankarjevi spominski sobi na Rožniku.

Nagrado kresnik, ki si jo je zamislil pisatelj Vlado Žabot in jo poimenoval po poganskem mitološkem bitju, so prvič podelili 23. junija 1991 v Razkrižju ob Murinih mrtvicah. Do leta 1996 je gostovala na domačiji Josipa Jurčiča na Muljavi, od takrat pa (po dvakratnem skoku na Ljubljanski grad) poteka na kresni večer na ljubljanskem Rožniku.

Komentarji: