Na poti do novega nagrajenca

Kresnikova žirija bo po tradiciji o zmagovalcu odločila na kresni večer, 23. junija, na Rožniku.
Fotografija: Prvi letošnji sestanek žirije nagrade kresnik. O zmagovalcu bodo žiranti odločili na kresni večer. Foto: Leon Vidic
Odpri galerijo
Prvi letošnji sestanek žirije nagrade kresnik. O zmagovalcu bodo žiranti odločili na kresni večer. Foto: Leon Vidic

Nova, delno spremenjena žirija Delove nagrade za roman leta kresnik je začela petmesečno bralsko potovanje, ki jo bo 23. junija pripeljalo do odločitve o 29. lavreatu. 

V znova petčlanski žiriji, ki ji predseduje Delova novinarka Mimi Podkrižnik, sodelujejo še Tina Vrščaj, Mateja Komel Snoj, dr. Tone Smolej in dr. Alen Albin Širca, tajnik žirije ostaja Igor Bratož.

Lani je bilo na seznamu, ki ga v žiriji vsako leto pripravijo v Narodni in univerzitetni knjižnici, rekordnih 172 naslovov. Sporočilo o tem, koliko romanov je izšlo lani, žirija še pričakuje. Deseterica bo znana 23. aprila, mesec pozneje pet finalistov.

Lansko leto je kresnika – kot edini do zdaj četrtega – prejel Drago Jančar za roman In ljubezen tudi

Nagrado kresnik, ki si jo je zamislil pisatelj Vlado Žabot in jo poimenoval po poganskem mitološkem bitju, so prvič podelili 23. junija 1991 v Razkrižju ob Murinih mrtvicah. Do leta 1996 je gostovala na domačiji Josipa Jurčiča na Muljavi, od takrat pa (po dvakratnem skoku na Ljubljanski grad) poteka na kresni večer na ljubljanskem Rožniku.

Komentarji: