V Dnevniku Ane Frank dešifrirali doslej neberljive zapise

Več kot 70 let po prvem izidu Dnevnika Ane Frank so strokovnjaki s pomočjo digitalne tehnologije dešifrirali njene šale in odlomek o spolnosti.
Fotografija: Direktor Hiše Ane Frank Ronald Leopold je prepričan, da bodo novi odlomki bralce še bolj približali deklici in pisateljici Ani Frank. FOTO: Promocijsko gradivo
Odpri galerijo
Direktor Hiše Ane Frank Ronald Leopold je prepričan, da bodo novi odlomki bralce še bolj približali deklici in pisateljici Ani Frank. FOTO: Promocijsko gradivo

Več kot 70 let po tem, ko je prvič izšel Dnevnik Ane Frank, so strokovnjaki razvozlali dve doslej neberljivi strani zapisa te judovske deklice, žrtve nacizma.

Strani je v Amsterdamu predstavila Fundacija Ane Frank, dešifrirali pa so ju z uporabo digitalne foto tehnologije. Strani takratne 13-letnice sta vključevali šale in odlomek o spolnosti.

Ana Frank je strani napisala 28. septembra 1942, vključeni pa bosta v novo izdajo njenega dnevnika, ki jo načrtujejo v prihodnjem letu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
 

»Vzmetnice za vojake«


»Ali veste, kaj so nemška Wehrmacht dekleta na Nizozemskem,« je napisala v novo odkritih odlomkih. »Vzmetnice za vojake.« Odlomki sicer ne razkrijejo ničesar novega o njenem življenju, vendar pa pomagajo zgraditi povezavo med življenjem mlade deklice in bralcem, je prepričan Ronald Leopold, direktor Hiše Ane Frank. Po njegovem mnenju bralce še bolj približajo deklici in pisateljici Ani Frank.

Ana je dnevnik pisala od junija 1942 do avgusta 1944, ko se je z družino skrivala na podstrešju hiše v Amsterdamu. Umrla je v taborišču Bergen-Belsen v Nemčiji na začetku leta 1945, manj kot leto po prijetju in tik pred koncem druge svetovne vojne. Stara je bila 15 let.

Komentarji: