V mislih pri deklici, ki igra svoji punčki

Predsednik države Borut Pahor je odlikoval Dubravko Tomšič Srebotnjak in Darka Brleka
Fotografija: Prejemnica zlatega reda za zasluge Dubravka Tomšič Srebotnjak, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in prejemnik reda za zasluge Darko Brlek. Foto Uroš Hočevar/ Delo
Odpri galerijo
Prejemnica zlatega reda za zasluge Dubravka Tomšič Srebotnjak, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in prejemnik reda za zasluge Darko Brlek. Foto Uroš Hočevar/ Delo

Pianistka nebeške vizije in herojske moči, čudežni otrok ... in podobni izrazi so odmevali včeraj v veliki dvorani predsedniške palače, ko je predsednik republike Borut Pahor z zlatim redom za zasluge odlikoval pianistko Dubravko Tomšič Srebotnjak.

Kot smo slišali v obrazložitvi priznanja, je Dubravka Tomšič Srebotnjak ena najuspešnejših glasbenih poustvarjalk v svetovnem merilu. Nastopati je začela kot petletna deklica, pri sedemnajstih je diplomirala na znameniti newyorški glasbeni šoli Juilliard, debitirala je v Carnegie Hall z orkestrom newyorške filharmonije, nato pa sodelovala z najuglednejšimi orkestri sveta, slavnimi dirigenti in glasbeniki ter povsod naduševala sladokusce klasične glasbe.

Skupaj je imela več kot 5000 samostojnih recitalov ter posnela 90 zgoščenk. Misli Dubravke Tomšič Srebotnjak so se ob tem dogodku vrnile daleč nazaj v povojni čas, ko je kot devetletno dekle prestopila prag Akademije za glasbo in prve izpite opravila tako, da je na klavir postavila svojo najljubšo punčko. Povedala je tudi, da so ji kasneje ponudili delo profesorice na več najpomembnejših akademijah po svetu, a je ostala zvesta domovini.

Red za zasluge za prispevek k slovenski kulturi ter zasluge za programsko odličnost in mednarodno odmevnost kulturno-umetniških prireditev v Ljubljani in Sloveniji pa je prejel Darko Brlek, ki že 25 let soustvarja in vodi Festival Ljubljana. Gre za največji festival v regiji in najstarejši festival v Sloveniji, ki je v tem času postal primerljiv z najodmevnejšimi svetovnimi festivali. Trenutno izvede več kot 200 prireditev letno, ki jih obišče 100 tisoč obiskovalcev. Darko Brlek je povedal, da brez jasne vizije in podpore MOL, sponzorjev in publike vse to ne bi bilo mogoče.

Komentarji: