Aida na festivalu Maribor je naš

Cankarjev dom, Ljubljana. Ob 19. uri.
Fotografija: Na fotografiji prizor iz opere. FOTO: Tiberiu Marta
Odpri galerijo
Na fotografiji prizor iz opere. FOTO: Tiberiu Marta

Slovensko narodno gledališče Maribor bo stoto obletnico delovanja proslavilo tudi z gostovanjem v Cankarjevem domu, kjer se bodo predstavili z izborom operne, plesne in dramske ustvarjalnosti. Do 27. januarja se bo zvrstilo šest produkcij mariborskega gledališča. Balet se bo predstavil s Clugovim Peerom Gyntom, Valentina Turcu z mojstrovino Smrt v Benetkah Thomasa Manna. Vsem generacijam bo namenjen Vandotov Kekec, ki ga je Edward Clug ustvaril z glasbeno skupino Katalena.

Operni del ansambla bo nastopil z Verdijevo Aido in Puccinijevo Turandot, gledališki pa s Somrakom bogov v režiji Daliborja Matanića. Festival bo nocoj uvedla Verdijeva opera Aida, ki jo je mariborska operna hiša leta 2013 pripravila v koprodukciji s Cankarjevim domom. Eno izmed najbolj priljubljenih oper o ljubezni med zmagovalnim egipčanskim poveljnikom in zasužnjeno etiopsko princeso Aido je Giuseppe Verdi napisal leta 1870, krstno pa je bila izvedena 24. decembra 1871 v Kairu.

Tokratno uprizoritev so na odru SNG Maribor ustvarili pod režisersko taktirko Piera Francesca Maestrinija in dirigenta Francesca Rose. V osveženi predstavi bodo nastopili solisti Opere SNG Maribor Daria Masiero, Renzo Zulian, Irena Petkova, Slavko Sekulić, Valentin Pivovarov, Jaki Jurgec, Andreja Zakonjšek Krt in Martin Sušnik. Cankarjev dom, Gallusova dvorana. Gostovanje nocoj in 16. januarja ob 19. uri.

Komentarji: