Šentjakobsko gledališče glede Kobala šele v ponedeljek

Upravni odbor Šentjakobskega gledališča je današnjo sejo, sklicano po razkritju Kobalovega plagiata, prekinil po dveh urah. Nadaljevali bodo v ponedeljek.
Fotografija: Seje se je udeležil tudi Boris Kobal, ki je, kot je povedal predsednik društva Šentjakobsko gledališče Ljubljana Janez Vlaj, »razgrnil svoj pogled na zadevo«. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Seje se je udeležil tudi Boris Kobal, ki je, kot je povedal predsednik društva Šentjakobsko gledališče Ljubljana Janez Vlaj, »razgrnil svoj pogled na zadevo«. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo

Upravni odbor Šentjakobskega gledališča, ki se je po razkritju, da je njihov direktor in umetniški vodja Boris Kobal plagiator, sestal danes popoldne, je sejo po dveh urah prekinil. Kot je za STA povedal predsednik društva Šentjakobsko gledališče Ljubljana Janez Vlaj, se bodo ponovno sestali v ponedeljek in skušali najti rešitev.

Po Vlajevih besedah bodo sejo nadaljevali v ponedeljek ob 15. uri. »Takrat pričakujem, da bomo mogoče uspeli poiskati končno odločitev,« je povedal.Seje se je udeležil tudi Kobal, ki je, kot je povedal Vlaj, »razgrnil svoj pogled na zadevo«. Dodal, da se trudijo najti sporazumno rešitev, da bi zadevo rešili tudi »s čim manj škode za Šentjakobsko gledališče«. Izrazil je upanje, da bodo uspeli takšno sporazumno rešitev doseči v ponedeljek.

Komedija Profesionalci espe se je izkazala za Kobalov plagiat komedije<em> </em>La prova generale (Generalka) italijanskega avtorja Alda Nicolaja. FOTO: Jaka Babnik
Komedija Profesionalci espe se je izkazala za Kobalov plagiat komedije La prova generale (Generalka) italijanskega avtorja Alda Nicolaja. FOTO: Jaka Babnik


Kobal, ki Šentjakobsko gledališče vodi od maja 2017, se je sicer medtem zaradi plagiata komedije Profesionalci espe že javno opravičil in, kot je zatrdil, Slovenskemu ljudskemu gledališču Celje tudi vrnil izplačani honorar.

Kot je zapisal v opravičilu, ga je k temu dejanju prignala huda osebna stiska, v kateri se je znašel. Zapisal je, da mu je gledališče dalo nekaj zadoščenja, a da mu je povsem pobralo zasebnost. Dodal je, da je pred leti padel v težko depresivno stanje in da je moral poiskati pomoč.

Celjsko gledališče je sicer javnost sredi tega meseca obvestilo, da je s sporeda umaknilo komedijo Profesionalci espe, ki so jo v režiji Jaše Jamnika premierno uprizorili v tej sezoni.


Gledališče zoper Kobala s kazensko ovadbo


Izkazalo se je namreč, da je komedija, ki jo je Kobal poslal na natečaj za izvirno slovensko komedijo leta 2017, prevod dela La prova generale (Generalka) italijanskega avtorja Alda Nicolaja. Z zadevo so tudi seznanili zakonite zastopnike avtorskih pravic Alda Nicolaja.

Gledališče je nato podalo kazensko ovadbo zoper Kobala, poleg tega so od njega terjali tudi povrnitev 13.000 evrov bruto, ki jih je prejel kot avtor sporne komedije. Ker so plagiat prijavili sami, je gledališče dobilo zgolj 3063 evrov avtorske kazni, ki jo morajo plačati agentu v Italiji.

Komentarji: