V mariborski Operi operni spektakel Nabucco

Mariborska Opera. Premiera nocoj ob 19.30.
Fotografija: Prizor iz opere Nabucco. FOTO: Marko Knehtl/SNG Maribor
Odpri galerijo
Prizor iz opere Nabucco. FOTO: Marko Knehtl/SNG Maribor

V mariborski Operi bodo nocoj ob 19.30 premierno uprizorili Verdijevo opero Nabucco, delo, v katerem je velikan italijanske romantične opere izoblikoval svoj prepoznavni avtorski slog. Operni spektakel v režiji priznanega italijanskega režiserja Filippa Tonona in pod taktirko dirigenta Stefana Romanija je nastal v koprodukciji med SNG Opera in balet Maribor, Teatro Sociale iz Roviga in Stagione lirica iz Padove.

Kot so zapisali v gledališču, je Giuseppe Verdi o svoji tretji operi Nabucco večkrat dejal, da se je prav z njo in z bleščečim triumfom v milanski Scali začela njegova uspešna kariera opernega skladatelja. Priljubljeno zgodbo osvoboditve Hebrejcev izpod babilonskega suženjstva iz Stare zaveze je Verdi na besedilo Temistocla Solere preoblikoval v veliki glasbeni »portret« o usodi nekega naroda, ki se je z lahkoto vkomponirala v italijansko gibanje (risorgimento) za osvoboditev izpod »orlovskih« krempljev habsburške monarhije.



Poleg virtuoznih in junaških solističnih partov ima v operi najvidnejšo vlogo pravzaprav zbor. V tem velikem glasbenodramatičnem prepletu interesov individualnega in kolektivnega je Verdi izoblikoval svoj prepoznavni avtorski slog ter čut za operni spektakel, ki ga je na mariborski oder s svojim prefinjenim občutkom za detajle postavil italijanski režiser Filippo Tonon, ki hkrati podpisuje tudi scenografijo, kostumografijo in oblikovanje luči. V vlogi babilonskega kralja Nabucca bo nastopil ukrajinski baritonist Genadij Vaščenko, v vlogi njegove domnevne hčere Abigaille pa mariborska sopranistka Rebeka Lokar, ki je s to vlogo prejšnjo sezono debitirala v veronski areni.

Komentarji: