Poleti v Lendavo: V mestecu napovedujejo 170 dogodkov in 1300 nastopajočih

Za današnji uvod v festival brezplačnih dogodkov so izbrali Urbani travnik z 200 dežniki, simboli dežnikarske industrije v mestecu.
Fotografija: Ocenjena vrednost prihajajočega festivala je med 200.000 in 250.000 evri. FOTO: Kreativna baza
Odpri galerijo
Ocenjena vrednost prihajajočega festivala je med 200.000 in 250.000 evri. FOTO: Kreativna baza

V Lendavi želijo s prireditvami razgibati letošnje poletje ter v okviru znane kandidature za Evropsko prestolnico kulture (EPK) pritegniti še več obiskovalcev. V skoraj treh mesecih se bo na enajstih prizoriščih predstavilo 1330 udeležencev iz enajstih držav, gostili bodo 54 ljubiteljskih skupin iz petih držav, to je skupaj 650 ljubiteljskih umetnikov in 380 profesionalnih umetnikov.

Poletne dogodke bo soustvarjalo še 300 otrok in mentorjev, pri čemer poskušajo čimbolj vključiti lokalne prebivalce. Ocenjena vrednost festivala je med 200.000 in 250.000 evri.
 

Od besed k dejanjem


V Lendavi pravijo, da s temi aktivnostmi tudi vsebinsko prehajajo od besed k dejanjem in bodo s kulturno ponudbo več naredili tudi v turizmu. Ta koncept bodo gradili do leta 2025, v Lendavi pa naj bi bili ob Murski Soboti vodilni nosilci projekta EPK, ki jih bodo povabili k sodelovanju, še hrvaški Čakovec, madžarski Zalaegerszeg in avstrijska Radgona. Še dvajset mest pa bodo povabili, da sodelujejo kot pridruženi člani.

Od danes, ko se začenja bogat otvoritveni konec tedna, do sredine septembra se bodo zvrstile glasbene, filmske in gledališke predstave, folklorni nastopi, literarne in likovne prireditve in druge, posebno pozornost pa bodo namenili tudi ljubiteljski kulturi in družinam.

Danes so odprli prostorsko postavitev Urbani travnik, pri kateri sodelujejo osnovne šole. Postavitev sestavlja 200 dežnikov, ki so simbol dežnikarske industrije v Lendavi v prejšnjem stoletju.
 

Na festivalu Vinarium glasba


Na festivalu Vinarium med 18. avgustom in 9. septembrom bo na štirih prizoriščih čez sedemdeset prireditev. Te bodo na poletnem odru gledališke in koncertne dvorane, pri stolpu Vinarium, na grajskem dvorišču in pri Ribiškem domu. Program bo vključeval različne zvrsti glasbe, od narodno-zabavne do roka.

Likovno ustvarjanje se bo začelo 26. junija z Lindartom junior za šolarje in dijake, sledil bo 23. Lindart, na katerem bodo sodelovali mladi študentje likovne umetnosti in akademsko izobraženi likovniki iz različnih držav, konec poletja pa še 46. mednarodna likovna kolonija odlivanja v bron.

Festival Vinarium, ki bo v sklopu programa Poleti v Lendavo na različnih prizoriščih med 17. avgustom in 9. septembrom, bo prispeval bogat program ljubiteljske kulture in koncerte zabavne glasbe.

Na poletnem odru Gledališke in koncertne dvorane bo program Urbani etno s koncerti ljudskih pesmi različnih kultur, Ribiški dom z okolico se bo spremenil v koncertno prizorišče popularne glasbe, plesa in zabave. Sredi julija bodo na gradu odprli tudi kavarno.

Komentarji: