Joan Fontcuberta

Ob 17. uri v ljubljanskem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje predstavitev in pogovor z umetnikom, ob 20. uri pa v Galeriji Photon predstavitev z novejšima projektoma Gastropoda in Trauma.
Fotografija: Gastropoda XXIII. FOTO: Joan Fontcuberta
Odpri galerijo
Gastropoda XXIII. FOTO: Joan Fontcuberta

V Ljubljani gostuje mednarodno priznani špansko-katalonski umetnik Joan Fontcuberta, čigar dela so prisotna v številnih svetovno znanih muzejih in zbirkah sodobne umetnosti.

Danes ob 17. uri bodo v predavalnici Muzeja za arhitekturo in oblikovanje pripravili predstavitev in pogovor z umetnikom, ob 20. uri pa se bo v Galeriji Photon predstavil z dvema novejšima projektoma Gastropoda in Trauma. Fontcubertovo fotografsko ustvarjanje zaznamuje konceptualni pristop, prežet s številnimi pomenskimi dvoumnostmi in humorjem.
 

Začetki kariere povezani z delovanjem Grupe Junij


Njegovi projekti se v raziskovanju dokumentarnosti in pripovedništva ukvarjajo tako s problematiko reprezentacije v fotografiji kot z vprašanji spomina, znanosti, resnice, dvoumnosti in iluzije. Za gostovanje v Ljubljani je posebej zanimivo dejstvo, da so začetki njegove umetniške kariere povezani z delovanjem Grupe Junij, saj je s to skupino razstavljal kar šestkrat: od prve razstave leta 1977 pa do velike razstave v Parizu 1988. leta, za katero so prejeli grand prix na festivalu Mois de la Photo.

Manjše število njegovih del je tudi v arhivu Grupe Junij, ki ga hrani MAO in zaradi pomembnega statusa Fontcuberte predstavljajo dragocen del zbirke.

Komentarji: