Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Vizualna umetnost

Umrl je Ulay, svetovno priznan konceptualni umetnik, povezan s Slovenijo

Frank Uwe Laysiepen - Ulay je umrl po dolgi bolezni. Z Marino Abramović sta v obdobju med letoma 1976 in 1988 ustvarjala radikalne, danes klasične preformanse.
»Estetika brez etike je kozmetika,« je menil Ulay. FOTO: Jure Eržen/Delo
»Estetika brez etike je kozmetika,« je menil Ulay. FOTO: Jure Eržen/Delo
I. Š., V. U.
2. 3. 2020 | 09:48
2. 3. 2020 | 11:29
3:13
Ulay je bil rojen leta 1943 v Nemčiji, od leta 2009 pa je živel in ustvarjal v Ljubljani. O njegovi bolezni je režiser Damjan Kozole posnel film z naslovom Projekt rak.

Ulay je bil nekdanji partner in sodelavec Marine Abramović, s katero sta v obdobju med letoma 1976 in 1988 izvedla več deset radikalnih performansov, v katerih sta uporabljala svoje telo. Raziskovala sta vprašanje eksistencialnega položaja človeške vzdržljivosti.






V začetku devetdesetih sta se tako zasebno kot profesionalno razšla in ustvarila performans Great Walk. V treh mesecih sta vsak z enega konca prehodila Kitajski zid. Oba sta prehodila po 2500 kilometrov; Abramovičeva je začela ob Rumenem morju, Ulay v puščavi Gobi, njuno ponovno srečanje je bilo njuno slovo, objela sta se in se za vedno razšla.

Na njegovo smrt se je na facebooku odzval kustos Tevž Logar, s katerim sta veliko sodelovala:



Odzval se je tudi Damjan Kozole. Kot je zapisal, se je Ulayevo življenje izteklo minulo noč.



Ulay je šel svojo pot; kot moderni umetniški nomad se je selil po različnih delih sveta ter sodeloval s številnimi umetniki in skupnostmi. Ustvarjal je do samega konca. V osrednjem Stedelijk Museumu v Amsterdamu njegovo samostojno predstavitev napovedujejo za mesece med letošnjim novembrom in aprilom 2021.

Ulayev performans ob odprtju razstave v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec/Delo
Ulayev performans ob odprtju razstave v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec/Delo


Sprva se je izšolal za fotografa in začel iskati alternativne umetniške izraze kot odgovore na vprašanja, povezana s človekovo identiteto, spočetka predvsem spolno. Preizkušal se je v različnih izraznih medijih – analogni fotografiji, posebej polaroidni, performansu, instalaciji, vselej ­ pa je vzbujal pozornost s provokativnostjo.

Ulayeva razstava v Mestni galeriji Ljubljana. FOTO: Blaž Samec/Delo
Ulayeva razstava v Mestni galeriji Ljubljana. FOTO: Blaž Samec/Delo


V panorami sodobne umetnosti je dosegel priznanje kot eden pionirjev body arta, performansa in polaroidne umetnosti. Sam o sebi je rad pravil, da je najslavnejši neznani umetnik. Leta 2009 se je v Ljubljani zaljubil, poročil in ostal tu, še vedno pa bil pogosto v Amsterdamu in drugje. V Mestni galeriji Ljubljana so leta 2016 organizirali njegovo razstavo Jaz drugi, ki je bila njegova največja samostojna predstavitev pri nas.







Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine