Umrl je Ulay, svetovno priznan konceptualni umetnik, povezan s Slovenijo

Frank Uwe Laysiepen - Ulay je umrl po dolgi bolezni. Z Marino Abramović sta v obdobju med letoma 1976 in 1988 ustvarjala radikalne, danes klasične preformanse.
Fotografija: »Estetika brez etike je kozmetika,« je menil Ulay. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
»Estetika brez etike je kozmetika,« je menil Ulay. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ulay je bil rojen leta 1943 v Nemčiji, od leta 2009 pa je živel in ustvarjal v Ljubljani. O njegovi bolezni je režiser Damjan Kozole posnel film z naslovom Projekt rak.

Ulay je bil nekdanji partner in sodelavec Marine Abramović, s katero sta v obdobju med letoma 1976 in 1988 izvedla več deset radikalnih performansov, v katerih sta uporabljala svoje telo. Raziskovala sta vprašanje eksistencialnega položaja človeške vzdržljivosti.






V začetku devetdesetih sta se tako zasebno kot profesionalno razšla in ustvarila performans Great Walk. V treh mesecih sta vsak z enega konca prehodila Kitajski zid. Oba sta prehodila po 2500 kilometrov; Abramovičeva je začela ob Rumenem morju, Ulay v puščavi Gobi, njuno ponovno srečanje je bilo njuno slovo, objela sta se in se za vedno razšla.

Na njegovo smrt se je na facebooku odzval kustos Tevž Logar, s katerim sta veliko sodelovala:



Odzval se je tudi Damjan Kozole. Kot je zapisal, se je Ulayevo življenje izteklo minulo noč.



Ulay je šel svojo pot; kot moderni umetniški nomad se je selil po različnih delih sveta ter sodeloval s številnimi umetniki in skupnostmi. Ustvarjal je do samega konca. V osrednjem Stedelijk Museumu v Amsterdamu njegovo samostojno predstavitev napovedujejo za mesece med letošnjim novembrom in aprilom 2021.

Ulayev performans ob odprtju razstave v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec/Delo
Ulayev performans ob odprtju razstave v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec/Delo


Sprva se je izšolal za fotografa in začel iskati alternativne umetniške izraze kot odgovore na vprašanja, povezana s človekovo identiteto, spočetka predvsem spolno. Preizkušal se je v različnih izraznih medijih – analogni fotografiji, posebej polaroidni, performansu, instalaciji, vselej ­ pa je vzbujal pozornost s provokativnostjo.

Ulayeva razstava v Mestni galeriji Ljubljana. FOTO: Blaž Samec/Delo
Ulayeva razstava v Mestni galeriji Ljubljana. FOTO: Blaž Samec/Delo


V panorami sodobne umetnosti je dosegel priznanje kot eden pionirjev body arta, performansa in polaroidne umetnosti. Sam o sebi je rad pravil, da je najslavnejši neznani umetnik. Leta 2009 se je v Ljubljani zaljubil, poročil in ostal tu, še vedno pa bil pogosto v Amsterdamu in drugje. V Mestni galeriji Ljubljana so leta 2016 organizirali njegovo razstavo Jaz drugi, ki je bila njegova največja samostojna predstavitev pri nas.







Preberite še: