V trenutek ujeta večnost

Danes bo na ljubljanskem gradu odprtje razstave ob 100. obletnici rojstva znamenitega fotografa Edija Šelhausa.
Fotografija: Snemanje televizijske nadaljevanke Vos II v letih 1970 in 1971 v Bistri, in sicer druge serije v režiji Franca Štiglica. Na posnetku z leve: Lojze Rozman, Iztok Jereb in Dare Valič.
​Foto: Edi Šelhaus
Odpri galerijo
Snemanje televizijske nadaljevanke Vos II v letih 1970 in 1971 v Bistri, in sicer druge serije v režiji Franca Štiglica. Na posnetku z leve: Lojze Rozman, Iztok Jereb in Dare Valič. ​Foto: Edi Šelhaus

Danes ob 18. uri bo v Galeriji S na ljubljanskem gradu odprtje razstave fotografij Edija Šelhausa Fotografski utrinki. To je še ena tematska razstava iz bogatega fonda fotografij enega najbolj znanih slovenskih fotoreporterjev.

Zbirko njegovih fotografij hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije, za tokratno razstavo pa so pripravili izbor fotografij iz sveta filma, gledališča ter radia in televizije. Razstava je tudi uvod v pregledno razstavo fotografij Edija Šelhausa, ki jo bo pripravil ta muzej v počastitev stote obletnice njegovega rojstva. Na današnjem odprtju bo spregovoril upokojeni fotoreporter Dnevnika Nace Bizilj. Razstavo bo predstavila kustosinja Jožica Šparovec, odprla pa direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije, dr. Kaja Širok.



Edi Šelhaus se je rodil 15. avgusta 1919, umrl pa 7. marca 2011, star 91 let. Mladost je preživel v Trstu. Zaradi italijanskega fašizma se je družina preselila v Kraljevino Jugoslavijo. Ker sta bila tako oče Janko kot mati Julijana fotografa, se je za fotografa izučil tudi Edi. Spomladi leta 1943 je dobil poziv v nemško vojsko, a je odšel v partizane. Čeprav je s sabo vzel tudi fotoaparat, so se ti začetni filmi kot tudi aparat uničili.

Ko je bil leta 1944 huje ranjen, je v Beli krajini čakal na prevoz v Bari. Na partizanskem letališču Podzemelj pri Črnomlju ga je opazil član propagandne komisije France Brenk, ki je s profesorjem Franjem Veselkom postavljal na noge partizansko fotosekcijo. Edi Šelhaus je dobil fotoaparat in tako postal vojni fotoreporter. Območja njegovega dela so bila Bela krajina, Kočevska in Notranjska, kjer je dokumentiral odločilne trenutke izjemnega boja slovenskega naroda za svobodo.

Prizor s snemanja filma <em>Stara zaveza</em> za italijanskega filmskega producenta pri Savskem naselju v Ljubljani avgusta 1962. Kulise s templji v Jeruzalemu je postavil Filmservis po osnutkih arhitekta Nika Matula.<br />
Foto: Edi Šelhaus
Prizor s snemanja filma Stara zaveza za italijanskega filmskega producenta pri Savskem naselju v Ljubljani avgusta 1962. Kulise s templji v Jeruzalemu je postavil Filmservis po osnutkih arhitekta Nika Matula.
Foto: Edi Šelhaus


Razstava na ljubljanskem gradu predstavlja izbor posnetkov iz obdobja med letoma 1958 in 1973, eden pa je iz leta 1945. To so posnetki s snemanj domačih in tujih filmov, z beneškega filmskega festivala, iz zakulisja filmskega ali gledališkega dogajanja, iz gledaliških predstav in dogodkov, iz nekaterih RTV-oddaj, o radijskih in televizijskih napovedovalcih v studiih.

Bil je na snemanjih filmov, kot so Ples v dežju, Robin Hood, Pastirci, Ograda, Jutro, Maškarada, Cvetje v jeseni, in televizijske nadaljevanke Vos II. Portretiral je številne režiserje od Franceta Štiglica, Boštjana Hladnika, Franceta Kosmača, Andreja Hienga, Veljka Bulajića do Puriše Djordjevića. V svoj objektiv je ujel tudi znamenite gledališke in filmske igralce, med drugim Staneta Severja, Lojzeta Drenovca, Franeta Milčinskega - Ježka, Dušo Počkaj, Poldeta Bibiča, Marijo Lojk, Špelo Rozin, Kirka Douglasa, Mela Ferrerja, Marcella Mastroiannija, Franca Nera in Catherine Spaak.

Dokumentiral je nastanek prve zabavne televizijske oddaje, prvega televizijskega dnevnika v slovenskem jeziku ter naredil portrete radijskih in televizijskih napovedovalcev, kot so Julka Vahen, Marija Velkavrh, Ana Mlakar, Iva Korošec, Nataša Dolenc, Vili Vodopivec, Marjan Kralj, Sašo Vuga, Jana Osojnik in številni drugi. Razstava je hkrati tudi poklon 90-letnici nacionalnega radia in 60-letnici nacionalne televizije.

Lepota in zver, gledališka predstava za otroke na ljubljanskem gradu aprila 1960. Nastopali so igralci Mladinskega gledališča v Ljubljani – na fotografiji z leve Helena Skebe, Kristina Piccoli in Duša Počkaj.<br />
​Foto: Edi Šelhaus
Lepota in zver, gledališka predstava za otroke na ljubljanskem gradu aprila 1960. Nastopali so igralci Mladinskega gledališča v Ljubljani – na fotografiji z leve Helena Skebe, Kristina Piccoli in Duša Počkaj.
​Foto: Edi Šelhaus

Komentarji: