V Britofu bodo zaradi plina morali izkopati del cestišča

Razkopali bodo novo cesto, na kateri je bil šele pred enim mesecem položen grob asfalt.
Fotografija: FOTO: Boštjan Fon
Odpri galerijo
FOTO: Boštjan Fon

Na območju, kjer je v torek v Britofu pri Kranju eksplodiral zemeljski plin, meritve še vedno kažejo na prisotnost plina v jaških. Zato so se pristojni odločili, da danes izkopljejo del cestišča, pod katerim je koncentracija plina največja. Na ta način naj bi plin, ki se je nabral pod zemljo, sprostili v ozračje.

Redne meritve koncentracije plina so, tako kot že vse od torkove eksplozije naprej, potekale tudi to noč. Dopoldanske meritve v vseh jaških so pokazale najvišjo koncentracijo na območju, kjer je nastala napaka na plinovodu in v sredo tudi že zamenjava okvarjenega dela, medtem ko so nižje in višje od te točke koncentracije plina manjše ali pa nične.

»Danes smo se odločili, da odpremo 30 do 40 kvadratnih metrov celotnega cestnega telesa na tem delu in s tem omogočimo izpust plina v atmosfero,« je povedal poveljnik civilne zaščite Mestne občine Kranj Sašo Govekar. Razkopali bodo novo cesto, na kateri je bil šele pred enim mesecem položen grob asfalt. Finančno bo to sicer precejšen zalogaj, vendar pa, kot poudarja Govekar, je varnost na prvem mestu.

Govekar računa, da bo izkop približno 70 kubičnih metrov materiala trajal nekaj ur. Popoldne pa bodo znova začeli opravljati meritve v jaških. Najverjetneje v soboto se bodo nato odločili, kako naprej. »Če se bo izkazalo, da to ni to in bo plin še vedno prisoten, potem je problem nekje drugje in je nekje še ena točka, kjer uhaja plin,« je pojasnil Govekar.

Cesta na območju intervencije še naprej ostaja zaprta do nadaljnjega, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Območje zapore je enako kot v zadnjih dveh dneh in velja za vse vrste udeležencev. Gibanje na kraju ni dovoljeno. Še vedno sta aktualna tudi opozorilo o prepovedi uporabe odprtega ognja in prijava vonja po zemeljskemu plinu v okolici Britofa na interventno številko 112.

Prebivalce in druge policija prosi, naj upoštevajo signalizacijo ter navodila in ukrepe pristojnih oseb na kraju. Po potrebi bodo pristojni danes na kraju izvedli kontroliran preizkus napeljave s posebno nenevarno tekočino. Obstaja možnost, da bo na območju in v okolici zaznati vonj, ki je podoben amoniaku. Snov in test nista nevarna za zdravje in okolico. 

Policija je na kraju za zdaj opravila svoje delo in ga bo na terenu nadaljevala samo ob morebitnih na novo odkritih napakah na infrastrukturi na območju, če bi bile te povezane s samo eksplozijo. Kos napeljave, ki je bil včeraj zavarovan, je še predmet preverjanja. Prav tako kriminalisti še naprej zbirajo obvestila za ugotavljanje okoliščin eksplozije. Kot je znano, je v torek popoldne v vodovodnem jašku na cesti v bližini gasilskega doma v Britofu odjeknila eksplozija. Pri tem sta bila poškodovana dva delavca, ki sta opravljala dela v jašku, in štirje otroci, ki so bili v bližini. Noben od poškodovanih naj ne bi imel večjih trajnih posledic. Pri eksploziji ni bila poškodovana nobena izmed hiš, so pa začasno evakuirali stanovalce 20 objektov, ki so se v torek zvečer že lahko vrnili na svoje domove.

Izvajalci del in podjetja Domplan, ki je investitor in upravljavec plinovoda, so v sredo začeli iskati napako na novozgrajenem delu plinovoda. Plin je po njihovih ugotovitvah začel uhajati na enem izmed stikov, ki so ga nato v sredo že zamenjali, vendar se kljub prezračevanju z odprtimi jaški plin še vedno zadržuje v določenih porah pod zemljo. Zato intervencijo na kraju dogodka nadaljujejo, kriminalisti pa nadaljujejo preiskavo vzroka in odgovornosti za nesrečo.

Preberite še:

Komentarji: