33 novih mestnih in primestnih avtobusov

Med evropskim tednom mobilnosti, med 16. in 22. septembrom, bo v Ljubljani vrsta dogodkov za mlade in stare pod sloganom Gremo peš!
Fotografija: Med konci tedna je na mestnih avtobusih kar 90 odstotkov manj potnikov kot med tednom. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Med konci tedna je na mestnih avtobusih kar 90 odstotkov manj potnikov kot med tednom. FOTO: Blažž Samec/Delo

V zaključku evropskega tedna mobilnosti (ETM) bo v sklopu dneva brez avtomobila, 21. septembra, LPP na takrat zaprti Slovenski cesti med Šubičevo in Aškerčevo, v zgornjem delu Kongresnega trga, predstavil svoje nove avtobuse. Direktor LPP Peter Horvat je na konferenci za novinarje pred ETM povedal, da bodo s 17 novimi mestnimi in 16 primestnimi avtobusi predvsem pomladili vozni park, torej bodo novi avtobusi nadomestili starejše. Končno bo od 16. septembra na voljo tudi napovedovanje prihodov avtobusov; do konca septembra gre za testno fazo novega sistema.

Tri nove podaljšane enojne avtobuse (setra multiclass S 419 UL) na primestnih linijah je na ljubljanskih ulicah že mogoče videti, saj so »oblečeni« v dobro vidne zelene barve. Novi mestni avtobusi so hibridni mercedesi (mercedes-ben7z citaro NGT hybrid), preostalih trinajst primestnih avtobusov pa so iveco crossway line. Kljub zamenjavi starih avtobusov z novimi pa bodo oktobra na linijah 1 in 6 v vozne rede vključeni štirje dodatni avtobusi. LPP bo svoj vozni park okrepil tudi s sedmim brezplačnim električnim kavalirjem.

Sobotne in nedeljske vozne rede, ko je na mestnih avtobusih kar 90 odstotkov manj potnikov kot med tednom, vozi pa okrog tretjina avtobusov, bo LPP na vpadnicah, po katerih vozi več linij, prilagodil tako, da na postajališča ne bodo prihajali vsi hkrati. Tako na primer na Tržaški na postajališču Hajdrihova na avtobus ne bo treba čakati predolgo, potem pa hkrati prideta enka in šestica, temveč, kolikor pač gre, bosta izmenično prihajala enkrat enka in drugič šestica. V soboto, na primer, med deseto in enajsto po voznem redu že pripelje avtobus na omenjeno postajališče pri fakulteti in infrastrukturnem ministrstvu ob 10.00, 10.11, 10.18, 10.23, 10.30, 10.39, 10.48 in 10.55, nedeljska vozna reda pa še nista tako prilagojena, tako da pripeljeta avtobusa na obeh linijah ob 10.17 in 10.38 oziroma 10.39.


Napovedovanje prihodov


Napovedovanje prihodov avtobusov na spletni strani, mobilnih telefonih in tablicah (ali t. i. Web App LPP za napovedovanje prihodov avtobusov) bo od 16. septembra 2019 dalje dostopno vsem potnikom prek spletne strani www.lpp.si. Na vstopni strani bodo potniki izbrali »Napovedi prihodov avtobusov« in že bodo lahko brskali za informacijami o prihodih avtobusov po postajališčih oziroma po linijah LPP. Napovedovanje prihodov avtobusov je bilo izdelano v sodelovanju z Zvezo slepih in slabovidnih in je prilagojeno osebam z oviranostmi. 

Ljubljanska občina z brezplačnimi dogajanji in prireditvami v ETM sodeluje že osemnajsto leto zapored, letošnji slogan kampanje pa je Gremo peš!, saj naj bi se posvetili predvsem promociji hoje, pa tudi nadaljnjemu izboljševanju razmer za kolesarjenje in javni prevoz ter drugim trajnostno naravnanim oblikam mobilnosti. V tednu je načrtovanih 13 trajnih ukrepov, 17 tedenskih aktivnosti in 48 dogodkov ter dejavnosti po dnevih. V kampanji poleg mestnih služb in podjetij sodelujejo še številne druge organizacije, predvsem pa se aktivno vključujejo ljubljanski vrtci in osnovne šole. Organizatorka Jelka Žekar ob tem opozarja, da je najpomembneje spremeniti miselnost, kar je pri starejših težje kot pri mlajših, ki so bolj dojemljivi in tudi že pozitivno vplivajo na obnašanje starejših.


Sekcijsko merjenje hitrosti


Med trajnimi ukrepi sta poleg ureditev površin za pešce in kolesarje, izgradnje četrtega mestnega poligona KoloPark Vič pri tamkajšnjem Intersparu - urejen bo prihodnjo pomlad, nakupa avtobusov in izdelave nalepk, s katerimi bo LPP v mestnih avtobusih potnike opozarjal, naj bodo po izstopu iz avtobusa posebej pozorni na mimovozeče kolesarje, tudi že nameščeni novi ohišji za samodejne merilne naprave (hitrosti) na Samovi in Opekarski, ki po besedah vodje mestnega redarstva Romana Fortune že dajeta pozitivne rezultate. Fortuna napoveduje tudi postavitev testne merilne naprave za izvajanje sekcijskih meritev hitrosti - zaenkrat pa še iščejo primerno lokacijo. Test pa bo tudi pokazal, ali je tako merjenje v urbanem okolju sploh izvedljivo.

Slovenska cesta bo na odseku med Šubičevo ulico in Aškerčevo cesto zaprta od sobote, 21. septembra, od 6. ure, do nedelje, 22. septembra, do 17. ure. V nedeljo, 22. septembra, bo od 8. do 17. ure zaprta tudi Cesta slovenskih kmečkih uporov (cesta na grad), vožnja z mestnimi avtobusi pa bo brezplačna, prav tako parkiranje na parkiriščih P+R v upravljanju javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice. Brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi na prireditve v sklopu ETM bo MOL ves teden omogočila tudi ljubljanskim vrtcem in osnovnim šolam ter obiskovalcem predstav Kinodvora
 

Komentarji: