Presoja vpliva na okolje ni potrebna

Ljubljanska občina pridobiva še gradbeno dovoljenje za zadnjih 128 metrov. V kratkem poskusno obratovanje čistilne naprave.
Fotografija: Gradnja kanalizacijskega kanala C0 blizu nemške ceste aprila lani. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Gradnja kanalizacijskega kanala C0 blizu nemške ceste aprila lani. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je 29. decembra lani izdalo odločbo, da presoja vplivov na okolje za vgradnjo kinete na 2,8 kilometra povezovalnega kanala C0 ni potrebna. Krištof Mlakar, direktor Javnega holdinga Ljubljana, je povedal, da je poleg upravnega sodišča tako tudi ministrstvo pritrdilo, da je kineta kot dodatni zaščitni ukrep sestavni del projekta.

Maja Žitnik, vodja oddelka za gospodarske dejavnosti in promet MOL, je dodala, da odločba dokazuje, da gradnja poteka s pravnomočnimi gradbenimi dovoljenji na zemljiščih MOL oziroma na tistih zemljiščih, za katera so pridobili ustrezne pravice in v skladu z vso veljavno zakonodajo. S sedmimi izdanimi gradbenimi dovoljenji je zgrajenih 98 odstotkov kanala, za njegovih zadnjih 128 metrov na območju hipodroma Stožice pa občina pridobiva osmo gradbeno dovoljenje. Ko bo to pridobljeno, bo kanal v desetih dneh dograjen, je napovedal Zoran Janković.

Župan se je tudi zahvalil vsem sodelavcem, ki so vztrajali in zdržali vse pritiske »tako imenovanih civilnih iniciativ, ki so svojo voljo uveljavljali s tem, da so ležali v bagru ter podaljšali izvedbo za več kot eno leto«. Za nove pritožbe župan sicer ne vidi utemeljenih razlogov, jih pa ne izključuje. Od predsednice države Nataše Pirc Musar pa Zoran Janković pričakuje, da bo zbrala toliko poguma, da se bo občini in županu opravičila zaradi poziva k začasni prekinitvi del na kanalu C0 ter ocene, da je presoja vplivov na okolje potrebna. Župan se je še vprašal, kako bo zdaj postopal državni zbor in kaj bo s preiskovalno komisijo. Zoran Janković tudi še ne ve, ali bodo terjali odškodnino od tistih, ki so zavlačevali in ovirali gradnjo.

Kineta je sestavni del kanala C0, pojasnjuje Krištof Mlakar, direktor javnega Holdinga Ljubljana. FOTO: Leon Vidic/Delo
Kineta je sestavni del kanala C0, pojasnjuje Krištof Mlakar, direktor javnega Holdinga Ljubljana. FOTO: Leon Vidic/Delo

Del projekta Čisto zate je tudi čistilna naprava, za katero je občina po navedbah Maje Žitnik dobila decembra lani še drugo uporabno dovoljenje, tako da bo kmalu začela tudi poskusno obratovati. Ob pridobivanju uporabnih dovoljenj za kanal C0 – občini Medvode in Vodice, ki sta del projekta, ju že imata – na MOL pričakujejo, da bo kanal C0 spomladi priklopljen na čistilno napravo. Janković je še povedal, da je v kar nekaj aglomeracijah tudi v MOL že pridobljeno uporabno dovoljenje.

Skupna vrednost projekta Čisto zame (lokalna kanalizacija v aglomeracijah, kanal C0 in čistilna naprava) znaša 111 milijonov evrov (brez DDV) EU bo prispevala 69 milijonov evrov, država pa 12 milijonov evrov. Kot je pri velikih projektih običajno, se bo tudi projekt Čisto zame podražil. Ljubljanski župan je povedal, da so bili izvajalci poplačani pred novim letom in da sta bila z Rikom in Javno razsvetljavo sklenjena aneksa (za 7,3 milijona evrov oziroma 2,8 milijona evrov). Na mednarodnem razpisu za gradnjo čistilne naprave je bil kot edini ponudnik izbran Riko. V predhodni arbitraži so bile sicer ponujene štiri možnosti - tudi prekinitev pogodbe, toda Zoran Janković je povedal, da bi bilo to povsem nesprejemljivo, saj bi vodilo med drugim tudi v ničnost garancije.

 

Preberite še:

Komentarji: