Prihaja rekordni mestni proračun

Proračun za prihodnje leto znaša kar 421 milijonov ervrov, rebalans za letos skoraj 400.
Fotografija: V skupnosti Metelkova mesto so se uprli nameri, da bi njihov »Trg brez zgodovinskega spomina« dobil kar dve imeni. Še župan jih je začuda podprl. FOTO: Mavric Pivk/Delo
 
Odpri galerijo
V skupnosti Metelkova mesto so se uprli nameri, da bi njihov »Trg brez zgodovinskega spomina« dobil kar dve imeni. Še župan jih je začuda podprl. FOTO: Mavric Pivk/Delo  

Ljubljana – Mestna opozicija se je v nasprotju s prejšnjimi sejami na junijski obnašala izjemno mlahavo. Brez posebnih pripomb je namreč potrdila tako rebalans letošnjega proračuna kot tudi rekordnega za prihodnje leto. Zadnji bo znašal kar 421 milijonov evrov, kar je 22 milijonov več, kot znaša popravljeni letošnji proračun.

Od vseh razpravljavcev pri teh dveh glavnih točkah včerajšnjega dnevnega reda je izstopala le Mojca Kucler Dolinar (NSi), ki je dejala, da je o obeh dokumentih težko razpravljati, saj gre le za »nabor predvolilnih projektov«. Župan ji je pikro zabrusil, da jih tudi kdo drug lahko izkoristi za svojo predvolilno promocijo. In Matej Javornik (SMC) je »ponujeno predvolilno roko« takoj izkoristil. Dejal je, da je proračun za prihodnje leto največji proračun občine v zadnjih desetih letih, da bo kar 138 milijonov evrov dobila iz naslova dohodnine in da jih bo 12 milijonov še iz naslova glavnega mesta, kar da kaže na »kooperativnost stranke SMC«.

Kljub temu da prave razprave o posameznih delih rebalansa in proračuna za leto 2019 ni bilo, pa zadnjega niso potrdili soglasno, temveč le s 27 glasovi za in petimi proti.
 

Strategija športa


Med razpravljavci pa je tokrat precej izstopala Irena Kuntarič Hribar (SD), in sicer, ko so govorili o strategiji športa do leta 2028, za katerega naj bi v prihodnjih letih po načrtih za programe športa namenili okoli 10 odstotkov celotnega letnega proračuna občine. Čeprav je bilo v zadnjem desetletju zanje na voljo skupaj 86 milijonov evrov, je dejala, da v njej pogreša poglavje, v katerem bi obdelali, kako se lotiti problema otrok, ki po končanju osnovne šole in prehodu v srednjo šolo večinoma opustijo (tekmovalno) športno dejavnost oziroma nehajo aktivno trenirati. Zato pri mladini upadajo motorične sposobnosti.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


Nataša Sukič (Levica) pa je opozorila, da jo moti pretirano oglaševanje na kopališču Ilirija, saj so tako imenovani jumbo plakati povsod, celo na strehi. In to kljub zagotovilu, da jih bo mestna oblast odstranila takoj po izteku pogodbe z oglaševalci. Januar je mimo, reklame pa tam še vedno visijo. A na vprašanje, kaj se torej dogaja, ni dobila odgovora.

Samostojni svetnik Denis Striković pa je dejal, da v strategiji pogreša večjo skrb za rekreativce, saj je zdaj vse preveč poudarka na »športnem biznisu«, premalo pa na rekreaciji na prostem. Zavzel se je, da bi občina poskrbela za razsvetljavo čim večjega števila zunanjih športnih igrišč, saj bi se tako ljudje lahko rekreirali tudi ponoči in ne le do mraka.
 

Poimenovanja ulic in trgov


Izjemno nenavadna razprava pa se je razvila pri določanju imen ulic, parkov, trgov in spremembah potekov ulic na območju MOL. Nataša Sukič je v imenu Avtonomnega kulturnega centra Metelkova mesto (AKC MM) predlagala, da bi iz odloka izločili predloga poimenovanj dveh trgov na območju Metelkove. Komisija za poimenovanje naselij in ulic je sicer predlagala, da bi odprti površini dobili novi imeni – Trg Jureta Detele in Trg Tomaža Pengova.

Čeprav sta oba imenovana po njenem prepričanju pomembna in vredna umetnika, pa bi si zaslužila poimenovanje nekje drugje in ne na Metelkovi.

Omenjeni center AKC MM namreč neformalno že uporablja svoje ime za tamkajšnji trg, in sicer mu pravijo »Trg brez zgodovinskega spomina«. Ta izhaja iz zgodovinskega koncepta dogajanja pred 25 leti in se je prav zaradi tega že zasidral znotraj skupnosti in zunaj nje. Menijo, da je kakršnokoli preimenovanje trgov znotraj AKC MM za skupnost brezpredmetna, kajti morebitni predlogi sprememb niso bili naslovljeni in usklajeni s forumom AKC MM. Po njihovem ne obstajajo niti kakršnikoli operativni razlogi, ki bi narekovali takojšnje poimenovanje trgov znotraj AKC MM. To je stvar AKC MM, kjer se o kakršnihkoli spremembah odloča na njegovem forumu. Zato je Sukičeva župana pozvala, naj iz akta izloči predlagani poimenovanji trgov.
Nenavadni odziv

Janković je v nasprotju z običajno prakso in pričakovanji vseh svetnikov dejal, da je v dilemi, saj bi rad ugodil tako komisiji, ki se je zelo potrudila in pripravila predlog poimenovanja obeh trgov, kot tudi AKC Metelkova Mesto. In dodal, da v tem primeru podpira metelkovce in dopolnilo Nataše Sukič. Njegovo nepričakovano podporo je pri glasovanju o dopolnilu k odloku podprlo 23 svetnikov, 11 pa jih je bilo proti.
 

Komentarji: