V prestolnici kmalu 900 stanovanj, tudi za mlade

Jeseni se začenja gradnja soseske Novo Brdo. Na Gerbičevi za mlade novih sto stanovanj
Fotografija: Na Brdu bo čez dve leti zrasla nova stanovanjska soseska z 672 najemnini stanovanji. Foto: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Na Brdu bo čez dve leti zrasla nova stanovanjska soseska z 672 najemnini stanovanji. Foto: Jože Suhadolnik

Republiški in ljubljanski stanovanjski sklad sta pred dnevi pridobila gradbeno dovoljenje za gradnjo 672 najemnih stanovanj na Brdu. »To bo eden večjih gradbenih projektov na trgu najemniških stanovanj v Ljubljani. Poskrbeli bomo tudi za mlade, ki šele vstopajo na trg dela, saj na Gerbičevi pripravljamo pilotni projekt soseske Skupnost za mlade,« pravi direktor republiškega sklada Črtomir Remec.

V soseski Novo Brdo republiški sklad načrtuje gradnjo 498 najemnih stanovanj s stroškovno najemnino, mestni sklad pa bo zgradil 174 stanovanj z neprofitno najemnino. Na Brdu bo tako skupaj 672 novih najemnih stanovanj, ki bodo predvidoma vseljiva konec leta 2020. »Gradbeno dovoljenje smo pridobili rekordno hitro. Predvidoma na začetku avgusta bomo pripravili razpis za gradbeno-obrtniška dela,« pojasnjuje Remec. Ker je gradbeno dovoljenje za Novo Brdo pridobil tudi ljubljanski stanovanjski sklad, bo gradnja na tej lokaciji stekla sočasno.

Na vprašanje, kdaj bodo zabrneli gradbeni stroji, Remec odgovarja: »V četrtek sem podpisal sklep o izboru izvajalca zemeljskih del, vendar ker sklep še ni pravnomočen, podrobnosti ne morem razkriti. Začetek teh del je predviden za konec julija, projektna dokumentacija naj bi bila nared do konca meseca. Projekt stanovanjske soseske na Novem Brdu je za republiški sklad izdelala družba Dekleva Gregorič arhitekti, za ljubljanski sklad pa družba Nava arhitekti.« Glavna gradbena dela na Brdu naj bi se tako začela konec oktobra.


Na Viču sto stanovanj za mlade


Na Gerbičevi, natančneje na območju med dijaškim domom Vič in študentskim domom, bo republiški sklad zgradil 110 stanovanjskih enot za mlade, stare od 19 do 29 let. Gre za pilotni projekt nove soseske Skupnost za mlade Gerbičeva. »To bodo manjše stanovanjske enote v velikosti 20 kvadratnih metrov, v katerih bodo spalni del, sanitarije in čajnica ter skupni dnevni prostori. Enote bodo namenjene tako podiplomskim študentom kot tistim, ki že imajo zaposlitev ali še ne, pa tudi prekarcem oziroma mladim, ki še nimajo družine,« pojasnjuje Remec.

V stavbi je predviden medgeneracijski center, kjer bodo starejši iz okolice imeli možnost dnevnega druženja. Ker bo projekt pilotni, na skladu še iščejo rešitve, kako bodo oživili medgeneracijski center. »Predvidoma oktobra bomo zaprosili za gradbeno dovoljenje, gradnjo naj bi začeli prihodnje leto, končana pa bo predvidoma na začetku leta 2020,« pravi direktor sklada. To bo prvi tovrsten gradbeni projekt, s katerim bodo stanovanjsko vprašanje reševali mladi. »Nekaterim bomo omogočili, da bodo sodelovali pri upravljanju stavbe, opravljali bodo denimo nekatera vzdrževalna dela, in s tem poravnali strošek najemnine. Razmišljamo pa tudi, kako bi tistim brez zaposlitve omogočili bivanje v stavbi,« še pravi Remec.


Občinski sklad bo gradil tristo stanovanj


Velike načrte z novimi najemnimi stanovanji ima tudi občinski stanovanjski sklad pod vodstvom Saše Rinka. Poleg napovedanih 174 stanovanj na Novem Brdu jih bodo že letos v Zalogu zgradili 38, v soseski Polje IV pa naj bi končali gradnjo 64 stanovanj. V Pečinski ulici jih bo v letu dni na voljo šest, medtem ko bodo v središču mesta, na Zarnikovi 4, novembra končali prenovo 18 stanovanj.


»Letos bosta tako končani gradnja v Zalogu in prenova na Zarnikovi, predvidoma tudi v Polju, skupaj torej 56 stanovanj. Če bo končan projekt v Polju, to pomeni 120 stanovanjskih enot,« poudarja Rink. Sicer pa se, kot še pravi, vsako leto v Ljubljani sprosti okoli sto stanovanj, ki jih najemniki vrnejo. Občinski stanovanjski sklad kasneje ta stanovanja prenovi in jih odda drugim najemnikom.

Komentarji: