Vsepovsod znanstveni eksperimenti in dogodivščine

Deseti Znanstival: zadnja leta ga obišče več kot 30.000 radovednežev in vedoželjnežev.
 
Fotografija: Med znanstvenimi dogodivščinami na Znanstivalu je tudi Elektrikologija. FOTO: Blaz Samec
Odpri galerijo
Med znanstvenimi dogodivščinami na Znanstivalu je tudi Elektrikologija. FOTO: Blaz Samec

Ljubljana – Trgi, mostovi in ulice glavnega mesta se za tri dni spreminjajo v prizorišča znanstvenih eksperimentov, šovov in dogodivščin. Na Prešernovem trgu se namreč ob 9. uri začenja jubilejni deseti Znanstival, ki ga organizira Hiša eksperimentov, vseslovenski center znanosti.

Znanstvene dogodivščine se dogajajo na  Prešernovem trgu, na Tromostovju, v Stritarjevi ulici in na Mestnem trgu, nato pa vodijo na Gallusovo nabrežje, Čevljarski most in Novi trg, na drugi strani pa na Petkovškovo nabrežje, Mesarski most, Zmajski most in v Hišo eksperimentov. V zgodovinskem atriju Magistrata je do 7. junija na ogled dinamična razstava Hiške eksperimentov Sprejemanja, ki se spreminja, zato jo je priporočljivo obiskati večkrat. 


Po magnetno kartico in žige


Znanstival je namenjen poljudni predstavitvi in boljšemu razumevanju osnovnih znanstvenih načel na prostem, zadnja leta ga je obiskalo tudi po več kot 30.000 radovednežev. Znanstvene dogodivščine predstavljajo slovenski in tuji predavatelji, ki so teden dni pred tem obiskovali šesto mednarodno šolo Hiše eksperimentov, rezultate – znanstvene šove – pa predstavljajo na festivalu. Letos bodo lahko obiskovalci na stojnici pri Prešernovem trgu kupili magnetno ploščico, s katero se morajo udeležiti vsaj osmih prireditev od desetih in na koncu pridobiti žig. Prvih sto bo prejelo lepo nagrado – vstopnico za Hišo eksperimentov. Kot pravijo organizatorji, pa je glavna nagrada prav ta ploščica, ki bo krasila hladilnik, obiskovalce spominjala na lep dogodek in opozarjala, da bo drugo leto že 11. Znanstival.


V Hišobus na Busologijo


Obiskovalci si bodo lahko ogledali in sodelovali pri Zvokologiji, Jajčkologiji, Trenjelogiji, Vodologiji, Mehurčkologiji, Elektrikologiji, Tlakologiji, Balonologiji, Malovelikologiji, Plinologiji, Težiščelogiji, Bitologiji, Zobologiji, Barvologija, Programologiji itd.

Mnoge zanima Plinologija. FOTO: Leon Vidic
Mnoge zanima Plinologija. FOTO: Leon Vidic


Drzni eksperimenti, na katerih bodo iz običjanih predmetov izdelovali letalo, vozilo na zračni blazini itd., bodo danes od 11.30 do 17. ure na Prešernovem trgu, v soboto in nedeljo pa na Mestnem trgu od 10. do 17. ure. Na Petkovškovem nabrežju bodo vsak dan med 10. in 19. uro potekale Optikalije – optične prevare. V soboto ob 13.45 in 16.45 bo mogoče na postajališču Zmajski most vstopiti na Hišobus, kjer bosta potekali dve Busologiji, posebna eksperimenta, ki ju je mogoče izpeljati samo v premikajočem se vozilu.

V soboto in nedeljo med 10. in 18. uro pa bo v Stritarjevi ulici Vrt eksperimetov, na katerem se bo predstavilo še več institucij, ki se ukvarjajo z izobraževanjem in znanostjo; sodelovali bodo botanični vrt, agencija za okolje, Pionirski dom, več fakultet in gimnazij, geološki zavod, IJS, Slovenski šolski muzej, živalski vrt itd. Vsak dan festivala pa bo 22-letna Hiša eksperimentov, ki jo ustvarjalci duhovito predstavljajo kot nano znanstveni center po velikosti in mega center po originalnosti, imela vsako poldrugo uro priprta vrata – danes od 12. ure, jutri in pojutrišnjim pa od 10. do 20. ure; to pomeni, da bo cena obiska hiše znižana in bo 3 evre, sprejela pa bo največ 60 obiskovalcev. Zvečer pa bodo tudi predavanja o zanimivih znanstvenih temah.

Jajčkologija privablja množice. FOTO: Leon Vidic
Jajčkologija privablja množice. FOTO: Leon Vidic


Znanstival pa je samo eden od 25 projektov Hiše eksperimentov, ki jih brez rednega sofinanciranja pripravlja devet ljudi, je povedal njen pobudnik in soustanovitelj dr. Miha Kos. Pred kratkim je skupaj s hišo dobil državno medaljo za zasluge, tri leta so pridobili naziv Najboljši muzej v Ljubljani in dobili republiško nagrado za odličnost v izobraževanju. V 22 letih so izdelali 145 eksperimentov in 24 znanstvenih dogodivščin, prešteli 655.000 obiskovalcev, Hiška eksperimentov je obiskala več kot 270 osnovnih in srednjih šol ter vrtcev, knjiga vtisov pa ima že več kot 4500 strani, piše v Znanstivalopisu 2018.


Uspešna je lahko samo pametna Slovenija


V njem tudi piše, da so pripravili celovito vsebino za ustrezno Hišo eksperimentov na 5000 kvadratnih metrih in s 50 zaposlenimi, ki bi pomenila poslastico za vse radovedneže in vse, ki takšni hočejo tudi ostati. Državi so predlagali javno-zasebno partnerstvo, vendar odgovora še niso prejeli. Dr. Kos še pravi, da bolj kot razpoznavno potrebujemo uspešno Slovenijo, ki pa jo bomo lahko imeli samo, če bo tudi pametna. Medtem ko špotni uspehi minejo, se znanje v družbi nalaga: "Kar vlagamo v to generacijo, bo lahko naslednja uporabljala in znanje v družbi bo raslo, z njim pa tudi ugled Slovenije.

Komentarji: