Izčrpanemu osebju prihajajo na pomoč iz drugih domov za ostarele

Zavedajo se, da je rdeča cona območje, kamor nihče ne želi, a nekdo to delo mora opraviti. Stanovalci so pod dobrim zdravstvenim nadzorom.
Fotografija: V preostalih dveh enotah pozitivnih med stanovalci nimajo, a brise preventivno opravljajo vsak dan pri tistih, ki kažejo znake morebitne okužbe. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
V preostalih dveh enotah pozitivnih med stanovalci nimajo, a brise preventivno opravljajo vsak dan pri tistih, ki kažejo znake morebitne okužbe. FOTO: Voranc Vogel/Delo

V enoti Doma upokojencev Podbrdo na Petrovem Brdu se soočajo z večjim izbruhom okužb s koronavirusom. Okuženih je 86 od 93 stanovalcev enote doma ter 10 zaposlenih. Celotna enota je tako nenadoma postala rdeča cona, delo je še posebej oteženo zaradi skrbi, kako bo s kadrom. Drugih žarišč v občini na srečo ni.

Ker gre na Petrovem Brdu za posebno enoto Doma upokojencev Podbrdo, saj varstvo zagotavljajo odraslim osebam s posebnimi potrebami, je bila hitrost širjenja okužbe prav zaradi specifične strukture varovancev in njihovega načina vsakdanjega delovanja izredno hitra, so zapisali na spletni strani občine Tolmin. V četrtek so zaznali prvi dve, nato se je virus bliskovito razširil po vsej enoti.

Pri reševanju nastale situacije se je vodstvo doma nemudoma povezalo z Zdravstvenim domom Tolmin in občinskim štabom civilne zaščite Občine Tolmin in vzpostavilo predviden protokol delovanja. Že okuženi delavci so se sicer odločili, da bodo zaradi kadrovske stiske nadaljevali z delom, če se jim stanje ne bo poslabšalo. Razsežnost okužbe na Petrovem Brdu pa terja precejšnjo reorganizacijo dela, saj bodo imeli zaposleni z obolelimi več dela, s kadrom pa so bili že v dosedanjih normalnih razmerah na tesnem.


Na pomoč iz Logatca, Postojne in Vipave


»Zaposlenim se je delovnik podaljšal na 12 ur, določeni pozitivni so se umaknili v Sorico, da ne ogrožajo družinskih članov in sosedov. ZD Tolmin, civilna zaščita in gasilci so nam v pomoč pri iskanju kadra, ki ga bomo v naslednjih tednih zaradi izčrpanosti in ker so nekateri zboleli, nujno potrebovali. Dobili smo dve bolničarki iz doma upokojencev Logatec, obljubili so mi, da pride tudi kader iz Postojne in Vipave. Prav tako iščemo prostovoljce, ki bi nam bili pripravljeni pomagati pri hranjenju stanovalcev in čiščenju prostorov. Zavedamo se, da je rdeča cona področje, kamor verjetno nihče ne želi, ampak druge, kot da to storimo, ni,« je povedala direktorica Doma upokojencev Podbrdo Ines Krajnik.

Kadrovsko stisko rešujejo tudi s kadrom, ki ga imajo v enoti v Tolminu oziroma Podbrdu. Stanovalci so pod dobrim zdravstvenim nadzorom, je dodala. Večina je brez simptomov, štirje potrebujejo kisik, ostali pa imajo blage simptome (povišano temperaturo in kašelj). Najbolj me skrbi njihovo psihično stanje, osebe s psihičnimi motnjami težko razumejo, zakaj morajo biti zaprti, je dodala Ines Krajnik: »Če bo to dolgo časa trajalo, bo to zelo vplivalo na njihovo psihično počutje.« Ob lepem vremenu jim prav zato dovolijo izhod na dvorišče, da jim vsaj nekoliko olajšajo stisko. Strah, da bi okužbo prenesli kam zunaj, ni potreben, saj dom na Petrovem Brdu leži v hribih, na osamljenem mestu v naravi in je precej oddaljen od prvega bolj naseljenega središča.

Oskrbovance, ki prihajajo iz različnih koncev Slovenije, vsakodnevno pregleda zdravnik iz ZD Tolmin. FOTO: Občina Tolmin
Oskrbovance, ki prihajajo iz različnih koncev Slovenije, vsakodnevno pregleda zdravnik iz ZD Tolmin. FOTO: Občina Tolmin


Odslej bo oskrbovance, ki prihajajo iz različnih koncev Slovenije, vsakodnevno pregledal zdravnik iz ZD Tolmin, prav tako bodo od tam zagotovili tudi ustrezen kader za podporo pri zdravstvenih terapijah.

»Ker gre za oskrbovance s posebnimi potrebami, smo se odločili, da bomo zanje skrbeli v okviru doma, dokler se bo dalo. Pri njih namreč vsaka selitev predstavlja nevarnost za poslabšanje zdravstvenega stanja, saj se varno in dobro počutijo le v okolju, ki ga poznajo. Poleg tega jih njihove negovalke zelo dobro poznajo in jim lahko v tem trenutku nudijo najboljšo možno oskrbo, saj je med njimi veliko takšnih, ki imajo tudi druge bolezni. Če pa bo prišlo do takšnega poslabšanja zdravstvenega stanja, pri katerem bo nujna oskrba v bolnišnici, jih bomo premestili tja,« je pojasnil direktor ZD Tolmin Gaudencio Lucas Triep

Enota na Petrovem Brdu ima za zdaj na voljo tudi nekaj kisikovih enot za lajšanje respiratornih težav, s katerimi bi premostili najhujše težave. V preostalih dveh enotah pozitivnih med stanovalci nimajo, a brise preventivno opravljajo vsak dan pri tistih, ki kažejo znake morebitne okužbe.

Preberite še:

Komentarji: