Že 70 let se trudijo, da slepota ne bi bila več tabu

Okroglo obletnico bodo proslavili v sredo v Novi Gorici.
Fotografija: Delavnica izdelave žlikrofov. FOTO: MDSSNG
Odpri galerijo
Delavnica izdelave žlikrofov. FOTO: MDSSNG

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica (MDSSNG), ki pokriva 13 primorskih občin, letos obeležuje okroglih 70 let delovanja. Jubilej bodo slavnostno proslavili jutri ob 17. uri v veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica, sicer pa je za vodstvom društva in člani izjemno pestro leto.

Izzivov na področju osveščanja javnosti o potrebah slepih in slabovidnih, predvsem pa pri lajšanju vsakdana teh oseb, je namreč precej, pravi predsednik MDSSNG Igor Miljavec.

»Slepota je po eni strani še vedno tabu, čeprav naj bi imelo več kot 70 odstotkov starejših oseb težave z vidom,« opozarja in dodaja, da je osnovni cilj njihovega društva pomoč osebam z motnjami vida pri vključevanju v ožje domače in širše socialno okolje. Pomembno je namreč, da so osebe z okvaro vida informirane, a ne le one, pač pa tudi njihova bližnja in širša okolica.

»V prvi vrsti gre za nerazumevanje, zato poskušamo težave oseb z okvaro vida približati tako stroki kot drugi javnosti. Mi na Severnem Primorskem se sicer lahko pohvalimo, da smo ozaveščanje kar razširili. Dobro na primer sodelujemo s slovensko policijo in drugimi uradnimi inštitucijami ter številnimi društvi v tem delu Slovenije.«


Izzivov je še veliko za najmanj naslednjih 70 let


Izzivov za posameznike je največ prav okolici njihovega bivanja, zato se v MDSSNG trudijo, da se čim bolj približajo slepim in slabovidnim in spreminjajo stvari tik pred njihovim pragom. V hiši ali stanovanju, kjer živijo, na poti do knjižnice, zdravstvenega doma …

Vedno se vse vrne na izhodiščno točko – k osveščanju tako samih oseb kot njihovih družinskih članov on ostalih, s katerimi so v stiku, pravi Igor Miljavec. Tudi v posameznih občinah, nosilkah naziva invalidom prijazne, je dela še precej.

Za MDSSNG je pestro leto – februarja so v Knjižnici slepih in slabovidnih Minke Skaberne otvorili razstavo likovnih del članov društva, junija v Novi Gorici izpeljali dobrodelno prireditev Tečem, da pomagam, avgusta predstavili svoje delovanje na prazniku idrijskih žlikrofov, tudi septembrsko srečanje slepih in slabovidnih planincev na Cerju je bilo dobro obiskano.

Dobrodelna prireditev Kolesarim, da pomagam in razstava likovnih del v avli novogoriške občine pa sta jih potisnila še nekoliko bližje okrogli obletnici.

S prireditvijo Kolesarim, da pomagam, so zbirali sredstva za pomoč slepim in slabovidnim. FOTO: MDSSNG
S prireditvijo Kolesarim, da pomagam, so zbirali sredstva za pomoč slepim in slabovidnim. FOTO: MDSSNG


4000 članov, ki sestavljajo trden oklep Zveze slepih in slabovidnih, se dogodkov rado udeležuje. S tem se počutijo aktivni ustvarjalci kulturnega in športnega življenja v njihovi neposredni okolici.

»Lepo je, da smo osebe z okvaro vida vključene v različne sfere življenja, tako nisi neprestano zaprt med štiri stene, družiš se z ljudmi, se pogovarjaš. To človeku polepša dan,« v nekaj povedi bistvo delovanja društva strne Metoda Likar, navdušena slikarka s peskom, ki svoje umetnine rada postavi na ogled ljubiteljem umetnosti.

Resda počasi, a vztrajno, se na tak način rušijo tabuji o slepoti in slabovidnosti.

Komentarji: