O Verbundu obremenilno tudi slovenska izvedenca

Poplave leta 2012: Avstrijski gigant bo morda zdaj le začel urejati odškodninske zahtevke oškodovancev vzdolž Drave
Fotografija: Verbund
Odpri galerijo
Verbund

Dravograd – Tri slovenska sodišča – mariborsko, ptujsko in slovenjgraško – v tožbah proti avstrijski energetski družbi Verbund ne razpolagajo z enotnim izvedeniškim mnenjem, ki bi sodiščem in tožnikom prihranilo čas ter denar, ampak vsako samo išče strokovnjake, s katerimi bodo Verbundu dokazali ali pa ga oprali krivde za katastrofalne poplave v porečju Drave 5. in 6. novembra 2012.

Za Okrožno sodišče v Mariboru, ki na dveh oddelkih obravnava največ, kar 41 tožb, njihov skupni znesek odškodnin pa presega 95 milijonov evrov, so strokovno mnenje pripravili izvedenci elektroenergetske, hidrološke in meteorološke stroke. Celovški odvetnik Franz Serajnik, ki s skupino slovenskih odvetnikov na slovenskih sodiščih zastopa največ oškodovancev ob Dravi, pravi, da so ugotovitve sodnih izvedencev elektroenergetske stroke in gradbene stroke obremenilne za Verbund. »Odvetniki oškodovancev upamo, da bo Verbund kot povzročitelj škode na podlagi svoje, zdaj že ponovno ugotovljene odgovornosti, končno začel urejati odškodninske zahtevke oškodovancev,« pravi Serajnik. Sodna izvedenca sta pritrdila mednarodnemu strokovnjaku na področju vodarstva Stephanu Theobaldu iz Nemčije, ki je izvedensko mnenje izdelal za potrebe tožilstva v Celovcu v predkazenskem postopku proti Verbundu. V njem je Theobald ugotovil, da je vzrok za visok vodni val gotovo nastal v Avstriji in bi ga avstrijski upravljavec hidroelektrarn na Dravi lahko preprečil.

Podivjana Drava 6. novembra na jezu Markovci. FOTO: Tadej Regent
Podivjana Drava 6. novembra na jezu Markovci. FOTO: Tadej Regent


Za reševanje po vzorčnem postopku


»Izvedeniško mnenje profesorja Theobalda je že v spisih slovenskih sodišč, od katerih pričakujem, da bodo povezala poplavna dogodka v Avstriji in Sloveniji,« je povedala odvetnica Magda Vraničar, ki v tožbah proti Verbundu zastopa občini Dravograd in Maribor. Na vrhovno sodišče bo vložila predlog, naj slovenska sodišča tožbe zoper Verbund rešujejo po vzročnem postopku. To ni prvi predlog Vraničarjeve za poenotenje v tožbah zoper avstrijsko elektrarniško družbo. Decembra lani je predsednikom vseh okrožnih in okrajnih sodišč, kjer obravnavajo tožbe proti Verbundu, predlagala, da za vse poplavne dogodke v Sloveniji naročijo eno izvedeniško mnenje, a ji s predlogom ni uspelo.

Vraničarjeva trdi, da poskuša Verbund odgovornost za poplave naprtiti slovenski državi in Dravskim elektrarnam Maribor. A Verbund bo težko izpodbijal meritve nivoja gladine vode, ki so jih Dravske elektrarne Maribor opravljale od junija do decembra leta 2012 na 26 mestih vzdolž reke, torej tudi na dan 5. novembra. »Če karikiram ... To je primerljivo z laboratorijem, ki je ugotovil vrednost na primer sladkorja v krvi. Njegove analize so neizpodbitne, ne glede na to, ali so pacientu všeč ali ne. Ugotovitve laboratorija tudi niso odvisne od lastnika bolnišnice ali njenega direktorja,« pravi Vraničarjeva.

FOTO: Voranc Vogel
FOTO: Voranc Vogel


Verbund odgovornost za škodo v poplavah ves čas zavrača. »Kot upravljavci elektrarn smo v času poplave delali korektno in pravilno, skladno z našimi predpisi,« so sporočili. Nerešenih sodnih postopkov v Sloveniji niso želeli komentirati.

Komentarji: