Občina Kidričevo odstranila Kidričevo obeležje, javnost ogorčena

Zavod za varstvo kulturne dediščine je podal prijavo inšpektoratu. Župan pravi, da gre le za šum v komunikaciji.
Fotografija: Od kraje leta 2011 sta od obeležja Borisu Kidriču v Kidričevem ostala le podstavek in abstrahirano drevo. FOTO: Franc Milošič/Delo
Odpri galerijo
Od kraje leta 2011 sta od obeležja Borisu Kidriču v Kidričevem ostala le podstavek in abstrahirano drevo. FOTO: Franc Milošič/Delo

Občina Kidričevo je pred dnevi začela urejati območje, kjer načrtuje spominski park, a pri tem naletela na ogorčenje javnosti, ker so odstranili ostanek spomenika Borisu Kidriču.

Zavod za varstvo kulturne dediščine je podal prijavo inšpektoratu. Župan pravi, da gre le za šum v komunikaciji in da se skulptura po čiščenju vrača v park.

Brez vloge spomeniškemu varstvu

»Konec preteklega tedna smo na ogledu ugotovili, da je spomenik v celoti odstranjen, prav tako okoliška zasaditev ter tlakovane poti. Naša ustanova ni prejela nikakršne vloge za odstranitev spomenika, zato smo podali prijavo na inšpektorat za kulturo in medije ministrstva za kulturo zaradi nedovoljene odstranitve enote kulturne dediščine,« so po poročanju časnika Večer povedali na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Nad dogajanjem je presenečen tudi kipar Viktor Gojkovič, ki je izdelal spomenik, odkrit leta 1972. Njegova hči Janja Gojkovič je v javnem pismu opozorila, da je bil spomenik okrnjen že pred sedmimi leti, ko so neznanci odstranili portretno doprsje Borisa Kidriča.

»Spomenik ni bil z repliko nikdar saniran. Že ta odločitev lokalne oblasti, torej neupoštevanje spomenika kot celote in posledično večletno umanjkanje saniranja, je zelo vprašljiva in seveda problematična,« se je protestu pridružila ljubljanska Moderna galerija kot matični javni zavod za umetnost 20. in 21. stoletja.

Ostale dele spomenika – podstavek in spremljajočo abstraktno skulpturo – je občina dala odstraniti pred dnevi v sklopu urejanja načrtovanega spominskega parka.

Župan Anton Leskovar: Spomenik bomo vrnili, a ne na isto mesto

»Kakšna bo usoda spomenika nam kljub nekaterim izjavam ostaja neznanka, četudi dobro vemo, da mora biti vključena v prostorski načrt. Vsi skrbimo za vse oblike dediščine oziroma za naravno in kulturno dediščino nasploh. Tako nalaga ustava Republike Slovenije,« so opozorili v Moderni galeriji, kjer upajo, da bo javni spomenik saniran z repliko in ohranjen kot celota »na ustreznem javnem mestu«.

Župan občine Kidričevo Anton Leskovar je danes za STA pojasnil, da so skulpturo strokovno odstranili in odpeljali na čiščenje. »Potem pride nazaj v park, ki ga bomo na novo uredili. Sicer ne bo postavljena na isto mesto kot doslej, ker to ni možno, a bo postavljena nazaj v parku,« je povedal.

»Ves postopek smo peljali skupaj z zavodom za varstvo kulturne dediščine Maribor. Oni so nam predlagali to lokacijo, ker je naselje Kidričevo spomeniško zaščiteno. Januarja smo imeli javno predstavitev, okroglo mizo s predstavitvijo načrta krajinskega arhitekta Boštjana Vaude, sprejet je bil sklep na občinskem svetu. Vse je potekalo po načrtih, zdaj, ko se je park začel urejati, pa je nemir,« je nadaljeval.

Poudaril je, da kipa Borisa Kidriča na tem mestu že dolgo ni več. »Doprsni kip Borisu Kidriču stoji pred upravno stavbo podjetja Talum, tukaj pa sta ostala podstavek in aluminijasta skulptura v obliki drevesa. In ta bo ostala,« je zatrdil.

Na zavodu za varstvo kulturne dediščine po njegovih besedah priznavajo, da je prišlo do nesporazuma. »Je pa res, da smo na občini storili napako, da jih nismo obvestili o začetku del, da bi bili oni prisotni pri strokovni odstranitvi spomenika. Vsekakor pa jih bomo povabili zraven, ko bomo postavljali nazaj spomenik, in sicer tako zavod za varstvo kulturne dediščine kot kiparja Gojkoviča,« je povedal župan.

Spominski park, ki ga nameravajo urediti še letos, bo namenjen žrtvam vseh vojn. Med drugim naj bi tu stal spomenik padlim ruskim vojakom, za katerega se zavzema rusko veleposlaništvo v Sloveniji. »Delamo na dolgi rok. Sam se z likom Borisa Kidriča, njegovo osebnostjo ali dejanji sploh ne obremenjujem,« je še pristavil Leskovar.

Komentarji: