Za konec kariere bo morda spet direktorica

Ministrstvo za delo, ki je pred časom odstavljalo Zlatko Srdoč Majer, mora zdaj soglašati z njenim imenovanjem.
Fotografija: KLOPI 7 kol
Odpri galerijo
KLOPI 7 kol

Dobrna – Usoda nekdanje generalne direktorice Zavoda RS za zaposlovanje Zlatke Srdoč Majer, ki jo je razrešila vlada leta 2014 na predlog takratne resorne ministrice Anje Kopač Mrak, je spet v rokah tega ministrstva. A kaže, da ji je to zdaj bolj naklonjeno. Na ponovljenem razpisu za direktorico Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Dobrna so ji v svetu zavoda podporo dali namreč prav predstavniki vlade. Drugi so bili proti.

Zlatka Srdoč Majer na decembrskem razpisu za direktorico CUDV Dobrna ni bila uspešna, pravi Brane But, ki je bil eden od štirih vladnih predstavnikov v svetu zavoda: »Mnenja so bila zelo deljena. Zato smo se odločili za ponovitev razpisa. Tudi če bi glasovali, nihče ne bi dobil štirih potrebnih glasov.« Nato je trem članom sveta zavoda potekel mandat, samo Brane But je želel nadaljevati delo, vendar se vlada zanj ni več odločila. Zamenjale so jih Ivanka Soršak, Mirjana Česen ter Mojca Hrup in na ponovljenem razpisu so vse podprle Srdoč Majerjevo, tako kot četrti predstavnik vlade v svetu zavoda Primož Posinek.

Proti so bili predstavnik zaposlenih, predstavnica uporabnikov in predstavnik invalidskih organizacij, ki so vsi podprli dosedanjo v. d. direktorice Darjo Drobne Gačnik. Občina Dobrna mnenja še ni podala, je dejal župan Martin Brecl: »V predlogu o imenovanju ni bilo nobene vsebine, zato je občinski svet zahteval dopolnitev. Ne vem, zakaj nas sploh sprašujejo, saj naše mnenje nič ne šteje. Običajno si tu politika dela svoje zgodbe.«


 

Nobenih izkušenj


Srdoč Majerjeva je vodila CSD Velenje, nato zavod za zaposlovanje, od koder pa je morala oditi zaradi očitkov ministrstva o nepravilnostih in slabih odnosih, zagovarjati pa se je morala tudi zaradi avtorstva svojega magistrskega dela. Na vprašanje, s čim je pet let kasneje prepričala predstavnike vlade v svetu zavoda, čeprav nikoli ni delala s takšno populacijo, je predsednica sveta zavoda Ivanka Soršak pojasnila: »Tako smo ocenili. Glede dogajanja v preteklosti je pojasnila, da je prav vse tožbe dobila oziroma so se postopki zaključili njej v prid.« Predstavniki vlade niso glasovali po navodilih ministrstva, je bila Soršakova ostra: »Člani sveta so avtonomni pri svojem odločanju.« Eden od vladnih članov sveta zavoda Primož Posinek (SMC) pa je povedal, da so »odločitve o direktorjih javnih zavodov vedno politične. Zato pa ima vlada večino v svetu zavoda.«

Ministrstvo za delo se s CUDV Dobrna ukvarja tudi zaradi poslovanja. Na zahtevo prejšnjega sveta zavoda bodo opravili revizijo postopkov poslovanja pri novogradnji bivalne enote. Takrat je zavod vodila Breda Božnik (SMC), ki je danes državna sekretarka na tem ministrstvu. V. d. generalne direktorice direktorata za socialne zadeve pa je Barbara Tiselj (SMC), ki je pred leti kandidirala za direktorico CUDV Dobrna. Kako se bo odločilo ministrstvo, ki ga vodi Ksenija Klampfer (SMC), še ni znano.

Komentarji: