Ob selitvi iz EU precej različne zahteve

Če prijavite prebivališče zunaj Slovenije, se pozanimajte, kako pridobiti novo vozniško dovoljenje.
Fotografija: Slovensko vozniško dovoljenje lahko po selitvi brez težav uporabljate v številnih evropskih državah. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Slovensko vozniško dovoljenje lahko po selitvi brez težav uporabljate v številnih evropskih državah. FOTO: Tomi Lombar

Selitev v tujino povzroči številne administrativne obveznosti, med njimi je tudi pridobitev ali zamenjava vozniškega dovoljenja. Če gre za selitev znotraj Evropske unije, ni večjih težav, bolj se zaplete v oddaljenih državah. Nekaj posebnosti je tudi v Sloveniji.

Migracije pretresajo slovensko in evropsko družbo, toda ne glede na vse vroče besede je jasno samo nekaj – migracije so se dogajale in se bodo. Ljudje prihajajo k nam in naši odhajajo drugam, v obeh primerih pa je treba urediti številne dokumente. Če tujec v novi državi uporablja avtomobil, potrebuje tudi vozniško dovoljenje, toda postopek njegove pridobitve ali zamenjave se lahko precej razlikuje.

Vozniška dovoljenja znotraj Evropske unije so enakovredna. FOTO: Andrej Krbavčič
Vozniška dovoljenja znotraj Evropske unije so enakovredna. FOTO: Andrej Krbavčič


Znotraj Evropske unije (EU) so pravila precej preprosta. Če vozniško dovoljenje izda ena od držav članic EU, to velja ves čas vašega bivanja v drugi državi EU ter še na Islandiji, Norveškem, v Liechtensteinu in Švici. Nekaj posebnosti je šele, če vozniško dovoljenje izgubite, poškodujete, vam ga ukradejo ali mu poteče veljavnost, saj morate potem za novo zaprositi v tisti državi EU, kjer navadno prebivate (najmanj 185 dni v koledarskem letu). Vse predpise (veljavnost, zdravniški pregled …) pridobivanja novega dovoljenja določa ta država.

Če pride v Slovenijo državljan nečlanice EU in ima pri nas prijavljeno prebivališče več kot šest mesecev, mora zaprositi za zamen­javo vozniškega dovoljenja. Enako velja za slovenske državljane, ki se vrnejo domov in v Sloveniji spet prijavijo stalno ali začasno prebivališče. Slovensko vozniško dovoljenje nato prejmejo, če opravijo praktični del vozniškega izpita za iste kategorije vozil kot v državi izdajateljici dovoljenja, zraven pa morajo imeti (ali pridobiti) tudi zdravniško spričevalo.


V Sloveniji samo praktični del


V zadnjih dveh letih je k nam prispelo več državljanov z Bliž­njega vzhoda in iz Afrike, predvsem iz Sirije, Iraka, Afganistana, Irana, Etiopije, Alžirije … Mnogi med njimi so imeli vozniško dovoljenje v svoji domovini, toda po ureditvi statusa begunca v Sloveniji so začeli iskati informacije o vozniškem dovoljenju. Na upravnih enotah so precej hitro dobili vse podatke, našli so si tudi avtošolo in opravili predpisani praktični del. Kljub temu ni šlo brez težav. Nekateri so imeli občutek, da inštruktor po nepotrebnem zahteva več ur vožnje samo zato, da bi avtošola iz tujca iztisnila še več denarja, prav tako so se pritoževali nad visokimi tarifami avtošol, toda vse to so težave, ki jih občutijo tudi slovenski kandidati za pridobitev vozniškega izpita.

Če želi tujec, ki ne prihaja iz EU, v Sloveniji zamenjati vozniško dovoljenje, mora v tukajšnji avtošoli opraviti praktično usposabljanje. FOTO: Tomi Lombar
Če želi tujec, ki ne prihaja iz EU, v Sloveniji zamenjati vozniško dovoljenje, mora v tukajšnji avtošoli opraviti praktično usposabljanje. FOTO: Tomi Lombar


Iz lanskega poletja je še ena posebna zgodba. Fant iz Iraka je pridobil slovensko vozniško dovoljenje brez praktičnega preizkusa, a sam niti ni vedel, da bi ga moral opraviti, saj so mu na upravni enoti takoj zamenjali vozniško dovoljenje. Nato je čez nekaj mesecev prejel obvestilo, da je v prekršku in da mu Slovenija preklicuje vozniško dovoljenje, dokler ne opravi teoretičnega preizkusa, čeprav sam ni storil nobene napake. Na domači naslov je prejel le uradno odločbo v zapletenem uradniškem jeziku, zato je imel obilo težav, preden je sploh ugotovil, kaj je narobe, potem pa še z iskanjem avtošole in praktičnim usposabljanjem.


Zunaj Evrope različne prakse


V države zunaj EU s trebuhom za kruhom odhajajo tudi Slovenci. Če se za krajše obdobje odselijo v Združene države Amerike, potrebujejo poleg slovenskega vozniškega dovoljenja še mednarodno, za tiste, ki v ZDA prijavijo prebivališče, pa velja, da morajo pridobiti ameriško vozniško dovoljenje. Pogoji za to se razlikujejo med posameznimi zveznimi državami, vsekakor pa se je treba pripraviti na izpolnjevanje številnih obrazcev. Vozniško dovoljenje nato enakovredno velja v vseh ameriških zveznih državah.V Rusiji je ob prijavi stalnega bivališča treba pridobiti novo vozniško dovoljenje, vendar brez pretiranih težav. Izpolniti moraš prijavo, predložiti potni list, zdravniško potrdilo, plačati nekaj denarja in opraviti preizkus teoretičnega znanja. Še lažje je v Avstraliji, kjer je mogoče po prijavi bivališča še tri mesece voziti s slovenskim vozniškim dovoljenjem, nato pa lahko slovenski državljani zaprosi za avstralsko vozniško dovoljenje brez teoretičnega ali praktičnega dela usposabljanja. Izjema so vozniki, mlajši od 25 let, saj morajo v vsakem primeru opraviti teoretični in praktični del usposabljanja.

Več iz te teme:

Komentarji: