Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet so ljudje

Eden najbolj vročih umetnikov v Veliki Britaniji

Nedavno so v londonskem Haxtonu, v galeriji Victoria Miro, odprli Perryjevo razstavo Super Rich Interior Decoration.
Perry o vsem govori brez dlake na jeziku. FOTO: Philippe Wojazer/Reuters
Perry o vsem govori brez dlake na jeziku. FOTO: Philippe Wojazer/Reuters
A. Z.
8. 10. 2019 | 17:30
2:35
Keramik, na čigar vazah so upodobljeni podobe incesta in vojne, zloraba otrok in britanski politiki, navdušen gorski kolesar in motorist, ki se včasih obleče kot punčka, avtsajder, ki je leta 2003 dobil prestižno Turnerjevo nagrado, avtor dokumentarcev o moškosti, identiteti, družbenih razredih in okusu, odrasel moški, ki še vedno obožuje medvedka Alana Ošpico iz otroštva.

Vse to in še več je Grayson Perry (59), trenutno eden od najbolj vročih umetnikov v Veliki Britaniji; njegovi keramika, tapiserije, risbe, obleke in modni dodatki se prodajajo po nekaj sto tisoč funtov.


»Na volitvah ne bo zmagal, ker je neprivlačen«


Pred kratkim so v londonskem Haxtonu, v galeriji Victoria Miro, odprli njegovo razstavo Super Rich Interior Decoration (Super bogata notranja oprema), na kateri je tudi eno od njegovih najbolj znanih del, keramična vaza Vote Tory (Glasujte za torijce).Ne, Perry ne glasuje za torijce, ampak je privrženec laburistične stranke. Pravi, da občuduje nekatera stališča Jeremyja Corbyna, z nekaterimi pa se absolutno ne strinja (zlasti o brexitu). Po njegovem Corbyn ne bo zmagal na volitvah, ker je »preprosto neprivlačen«.


Brez dlake na jeziku


Perry o vsem govori brez dlake na jeziku, tudi o materi, ki je pobegnila z dostavljavcem mleka, nasilnem očimu, očetu in njegovi drugi ženi, pri katerih je živel do 14. leta, potem pa sta ga vrgla na cesto, ko sta ugotovila, da se oblači v ženska oblačila.

Kasneje je ustvaril transvestitski alter ego Claire, ki je na Otoku glamurozna medijska zvezda. O sebi pravi, da je le tipičen moški v ženski obleki. Tako ga dojemata tudi žena Philippa, ki je psihoterapevtka, in zdaj že odrasla hči Flo. Nimata težav, ko se vsi trije na odprtju razstave ali drugem dogodku pojavijo v ženski opravi. Philippa mu ob jutrih velikokrat svetuje celo, ali bi bila tisti dan bolj primerna rožnata, rdeča ali modra obleka.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine