Gozdni požari so božja kazen

Ne podnebne spremembe, ampak božji srd zaradi istospolnih porok in splava so krivi za dogajanje v Avstralije, je prepričan zvezdnik ragbija.
Fotografija: Avstralski igralec ragbija Israel Folau rohni proti homoseksualcem, a pravi, da ni njihov sovražnik. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Avstralski igralec ragbija Israel Folau rohni proti homoseksualcem, a pravi, da ni njihov sovražnik. FOTO: Reuters

Večina strokovnjakov in tudi navadnih smrtnikov je prepričana, da so gozdni požari in huda suša, ki zadnje čase pestijo Avstralijo, posledica podnebnih sprememb. Ne pa tudi avstralski ragbijski zvezdnik Israel Folau. Predani 30-letni kristjan je prepričan, da so ujme božja kazen za istospolne poroke in splave; prve so v Avstraliji legalizirali po referendumu leta 2017, zvezna država Novi Južni Wales, kjer so bili požari najhujši in od koder je Folau, pa je zadnja med avstralskimi zveznimi enotami septembra legalizirala splav.

»Poglejte, kako hitro, v kako kratkem času so si sledili požari, suše, vsi ti dogodki. Mislite, da je vse to naključje? Bog vam govori, ljudje. Avstralija mora preklicati zakone [o istospolnih porokah in splavu] ter se v vrniti k temu, kar je po božji volji,« je 194 centimetrov visoki in več kot sto kilogramov težki orjak in nekdanji avstralski reprezentant modroval pri nedeljski pridigi v eni od cerkva največjega mesta v Novem Južnem Walesu (in Avstraliji) Sydneyja. Avstralski premier Scott Morrison, tudi sam predani protestantski kristjan, je izjave, da so požari, v katerih je umrlo šest ljudi, uničili pa so na stotine hiš, božja kazen, označil za brezobzirne.

Toda Folauu, potomcu staršev iz Tonge, otoške države več tisoč kilometrov vzhodno od Avstralije v Tihem oceanu, ne bi mogli pripisati, da svojih stališč ni že prej velikodušno delil z javnostjo. Spomladi so ga zaradi stališča na instagramu, da homoseksualce čaka pekel, vrgli iz avstralske ragbijske lige. Ker je prepričan, da je to bila verska diskriminacija, toži organizacijo za 10 milijonov avstralskih dolarjev (dobrih šest milijonov evrov) odškodnine, opravičilo in pravico do igranja ragbija.

Padla zvezda ragbija Israel Folau se je rodil leta 1989 v predmestju Sydneyja. Tam je obiskoval osnovno in začetek srednje šole. Potem se je s starši, štirimi brati in sestro preselil v Brisbane, bolj severno ob vzhodni obali Avstralije, v zvezno državo Queensland, po kateri letos prav tako pustošijo požari. Poleg uspehov v ragbiju je nekaj let uspešno igral tudi v avstralskem nogometu, ki je sicer bolj kot nogometu podobem ragbiju. Poročen je z igralko košarki podobnega športa netballa z Nove Zelandije Mario Tuta'io.

Njegovi za današnje razmere precej nazadnjaški verski nazori gotovo izvirajo iz vzgoje. Odraščal je namreč v konservativni mormonski veri, potem je prestopil med prav tako tradicionalno konservativne binkoštnike. Folau pravi, da vsak dan bere Sveto pismo, da so vsi njegovi uspehi posledica njegovega odnosa z Bogom in da je Jezus Kristus temelj vsega v njegovem življenju.

Globoka vera ni sama po sebi seveda nič sporna. Problematično je, da Folau na podlagi svojih verskih prepričanj zavrača nekatere za druge pomembne pridobitve. Poleg že omenjenega prepričanja, da homoseksualce čaka pekel, »če se ne bodo odrekli svojim grehom in se obrnili k Bogu«, zavrača istospolne poroke, pravico do splava – ima ga za umor nerojenih otrok –, spremembo spola na rojstnem listu – »Hudič je zaslepil tako veliko ljudi na tem svetu. Odpovejte se zlim potem. Obrnite se k Jezusu Kristusu, ki vas bo osvobodil,« je transseksualcem svetoval na twitterju – in na instagramu objavlja verze iz svetega pisma, v katerih s peklom grozi tudi pijancem, lažnivcem in ateistom.

Kljub temu je Folau prepričan, da ni sovražnik homoseksualcev. Trdi namreč, da podpira tako imenovani Binghamov pokal, na katerem se vsaki dve leti pomerijo ekipe istospolno usmerjenih igralcev ragbija. Pokal so poimenovali po homoseksualnem igralcu ragbija in oglaševalcu Marku Binghamu, ki naj bi bil eden najbolj zaslužnih, da so 11. septembra 2001 potniki zrušili let 93 iz  Newarka v San Francisco ter tako islamskim teroristom preprečili, da bi se po ugrabitvi letala zaleteli v stavbo kongresa v Washingtonu, kar so menda nameravali.

Komentarji: