Kdo je v resnici Rdeči vrabček?

Oblasti v ZDA trdijo, da je med tem, ko se je predstavljala kot študentka, izrabila svoje povezave z orožarskim lobijem.
Fotografija: Marija Butina, goreča zagovornica nošenja orožja. Foto AFP
Odpri galerijo
Marija Butina, goreča zagovornica nošenja orožja. Foto AFP

Za nekatere je ognjenolasa predstavnica ruskega orožarskega lobija, za nekatere novinarka, za nekatere samo študentka, za Združene države Amerike pa je ruska vohunka. Tako slikovito so pri Telegraphu opisali Marijo Butino, rusko državljanko, proti kateri je ameriško pravosodno ministrstvo vložilo obtožnico, ker je v ZDA domnevno delovala kot ruska agentka. Podobno so si duška dali tudi drugi svetovni mediji, ki so se razpisali o 29-letni rdečelaski iz mesta Barnaul v južni Sibiriji.
 

Povezave z orožarsko zvezo


Oblasti v ZDA trdijo, da je med tem, ko se je predstavljala kot študentka, izrabila svoje povezave z orožarskim lobijem in se zelo približala nekaterim starejšim članom republikanske stranke, jim ponujala spolne usluge in se celo zapletla v lažno razmerje, ki ji je odprlo vrata v nacionalno orožarsko zvezo (NRA). Imena politika, s katerim je bila domnevno v zvezi, obtožnica ne omenja, mediji pa so razkrili 56-letnega republikanca Paula Ericksona. Njeno delovanje naj bi orkestriral eden glavnih podpornikov ruskega predsednika Vladimirja Putina Aleksandar Toršin.

Marija Butina se je na prvem zaslišanju izrekla kot nedolžna, zavrnila vse obtožbe proti sebi, vendar je morala ostati v priporu. Njeni odvetniki ponavljajo, da je samo študentka, njen oče Valerij Butin je gonjo proti njej opisal kot lov na čarovnice. Rdečelaska je bila menda pod drobnogledom od leta 2015, njeno delovanje pa je po prepričanju ameriških preiskovalcev segalo v leto 2011, ko se je Torškin sestal s predsednikom NRA Davidom Keenom; Butina je takrat tudi ustanovila rusko skupino, ki si je prizadevala za nošenje orožje.
 

Ljubkovalno ime


Leto pozneje je dobila dovoljenje za bivanje v ZDA kot študentka; takrat je menda že živela z Ericksonom. Družabni mediji so zdaj polni njenih fotografij, večinoma s kakšnim zajetnim kosom orožja v rokah, sošolci pripovedujejo o tem, kako jim je povedala, da je povezana s Putinom in razkrivajo vse mogoče podrobnosti. V Moskvi odgovarjajo, da je vse to politična gonja, ki je posledica srečanja v Helsinkih.

Dobila je tudi ljubkovalno ime - Rdeči vrabček, po filmu, ki govori o ruskih vohunkah. Naslednje zaslišanje bo 24. julija.

Komentarji: