Napetost se stopnjuje: oboževalci prihajajo, spominki pripravljeni, ženin in nevesta pa sta se umaknila na samo

Meghan Markle in princ Harry bosta svoj »da« dihnila to soboto.
Fotografija: Oboževalci že prihajajo v Windsor, kjer se bosta princ Harry in Meghan poročila. FOTO: Kirsty Wigglesworth/Ap
Odpri galerijo
Oboževalci že prihajajo v Windsor, kjer se bosta princ Harry in Meghan poročila. FOTO: Kirsty Wigglesworth/Ap

Priprave na poroko leta so v polnem teku, pravzaprav na dvoru usklajujejo le še zadnje podrobnosti, ki pa javnosti niso znane. Gre za zelo skrivnosten dogodek, ki v javnosti vzbuja nenehna ugibanja. Kaj bo nevesta nosila, kakšen bo poročni prstan, kdo bo povabljen, kakšna bo torta ... Pa pojdimo po vrsti.

Veliki dogodek bo torej to soboto, z začetkom opoldne po lokalnem času, torej ob 13. uri po slovenskem. Gostje bodo začeli prihajati že ob 10.30, člani kraljeve družine pa se bodo svatom pridružili ob 12.20. Skupaj bodo nato vstopili v kapelo sv. Jurija, kjer bo canterburyski nadškof Justin Welby, ki je bodočo nevesto tudi krstil, poročil mladi par. Ceremonija bo trajala dobro uro. Po usodnem »da« bo zadonelo 20 srebrnih trobent.

Ob 14. uri popoldne se bosta mladoporočenca s kočijo odpravila na štiri kilometre dolgo pot po mestu, pot pa jima bo utirala kraljeva konjenica.
 

Poroka za vse


Na ulicah pričakujejo 100.000 ljudi, zato se na dogodek temeljito pripravlja tudi londonska policija. Posebni ukrepi vključujejo varnostne ograje, ki bi preprečile napade z vozili, oborožene policijske patrulje in varnostne preglede kot na letališču.

Mladi par si želi dogodek deliti s čim več ljudmi, zato že teden dni vse priprave pozorno spremljajo kamere TV-mreže Sky News. Srečni dogodek bo od blizu spremljalo na stotine povabljenih, pred zasloni pa milijoni. Zaželela sta si moderno poroko, ki vendarle spoštuje tradicijo. Ker se ne bosta poročila med tednom, to ne bo dela prost dan, dobra novica pa je, da bodo londonski pubi izjemoma odprti do 2. ure zjutraj.
 

Kaj bo nevesta nosila?


Modni navdušenci in stilisti že ugibajo, kakšno poročno obleko si je omislila Meghan Markle. Da bo obleka nekaj posebnega, nekateri sklepajo po zaročnih fotografijah, na katerih je bodoča nevesta oblečena v izvezen oprijeti top z do tal segajočim črnim krilom iz kolekcije Ralph & Russo. Po mnenju poznavalcev je bila to precej drzna izbira, ki je njenemu videzu vlila nekoliko dramatičnosti. Zato mnogi menijo, da bo Meghan tudi s poročno obleko prestopila tradicionalne okvire.

Harry in Meghan Markle FOTO: Reuters
Harry in Meghan Markle FOTO: Reuters


Oblikovalca slovesne oprave ji je pomagala izbrati njena prijateljica, modna oblikovalka Jessica Mulroney. Imena modnih oblikovalcev, o katerih ugibajo poznavalci, pa so Erdem, Ralph & Russo, Roland Mouret, Inbal Dror, Jenny Packham in Alexander McQueen, ki je izvezel obleko Kate Middleton. Za revijo Glamour je Meghan že izjavila, da ima raje »subtilno romantične« poročne obleke in odprt dekolte, kot ga imajo balerine.

Govori se, da naj bi Maghan nosila isto tiaro, ki si jo je na dan poroke s princem Charlesom nadela princesa Diana. Tudi videz poročnega prstana je zavit v tančico skrivnosti. Zaročni prstan je oblikoval kar princ Harry – zamislil si je zlat obroček z diamantom iz Bocvane, ki ga vsak z ene strani objemata diamanta, ki sta nekoč krasila zapestnico princese Diane.


 

Povabljeni in nepovabljeni gostje


Na poroko je povabljenih okoli 600 gostov (na poroki Kate in princa Williama jih je bilo okoli 3000). Ti so prejeli vabila, napisana z ameriškim črnilom na britanskem papirju in s kraljevim grbom. Na zabavo v grad pa je povabljenih še 2640 gostov, ki pa ne bodo deležni kraljevske pogostitve. Postregli jim bodo le s klobasico in skodelico čaja. Med gosti bo 1200 mladih, ki tvorno prispevajo k skupnosti, 200 ljudi, ki se ukvarja z dobrodelnostjo v organizacijah, s katerimi sodelujeta mladoporočenca, in sto otrok iz dveh bližnjih šol.

Kdo natanko bo med gosti, je še vedno skrbno varovana skrivnost. Kensingtonska palača ni izdala podrobnega seznama povabljenih. Med njimi pa skoraj zagotovo ne bo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki ga je Marklova v preteklosti že kritizirala.

Po odmevni družinski »drami« med Meghan Markle ter njenim polbratom (pred kratkim je Harryja v pismu svaril pred prevarantsko Meghan, ki ji gre samo za denar) in njeno polsestro (ta celo piše knjigo o svoji polsestri – princeski) mnogi ugibajo, kdo sploh, poleg matere Dorie Ragland in očeta Thomasa Markla, ki sta se ločila, ko je bilo Meghan šest let, bo navzoč iz kroga Meghanine ožje družine.

Med svati gotovo ne bo niti Meghaninega nekdanjega moža, filmskega producenta Trevorja Engelsona, s katerim se je Meghan leta 2013 po dveh letih zakona ločila.

Prav tako je že znano, da se poroke ne bo udeležil niti najnovejši član kraljeve družine, nekaj tednov star sin Kate in Williama, princ Louis.

Glede na Meghanino hollywoodsko kariero (stransko vlogo je igrala v nanizanki Nepremagljivi dvojec) je na dogodku pričakovati številne znane obraze. Velika verjetnost je, da so na poroko povabljeni Serena Williams, Elton John in David Beckham, tudi članice skupine Spice Girls so menda že prejele vabilo. Šušlja se tudi, da bi Williamsova in bollywoodska zvezdnica Prijanka Čopra utegnili odigrati vlogo Meghaninih družic. Še vedno pa ni znano, kdo bo njena priča.

Priprave na poroko v kuhinji gradu Windsor. FOTO: David Parker/Afp
Priprave na poroko v kuhinji gradu Windsor. FOTO: David Parker/Afp

 

Svežina majske poroke


Za cvetne aranžmaje je odgovorna cvetličarka Philippa Craddock. Sestavljeni bodo predvsem iz belega vrtnega cvetja, Meghan ima menda rada zlasti potonike. Cvetlične aranžmaje pa bodo dopolnjevale veje gabra, bukve in breze.

Slaščičarka Claire Ptak, lastnica hipsterske pekarne v vzhodnem Londonu, bo spekla poročno torto iz bezga in limone, posuto s svežim cvetjem.

Bodoča mladoporočenca sta poskrbela tudi za glasbo. Na ceremoniji bodo nastopili Karen Gibson in The Kingdom Choir, devetnajstletnega čelista Shekuja Kanneh-Masona pa je Meghan kar osebno poklicala in ga prosila, ali bi igral na njeni poroki. Kdo bo goste razplesal na zabavi, še ni znano, omenjajo pa Eda Sheerana, Spice Girls, Jamesa Blunta in Ellie Goulding.

Gostje so vabljeni, da namesto poročnih daril darujejo dobrodelnim organizacijam.
 

Zadnji dnevi svobode


Svoj zadnji »svobodni konec tedna«, preden zavežeta vozel, kot se reče, je bodoči kraljevi par preživel na samem, v odmaknjeni koči na severu Oxfordshira. Med morebitnimi destinacijami poročnega potovanja poznavalci omenjajo Bocvano, Sejšele ali pa kar počitniški dvorec Broadlands v Hampshiru, kjer je medene tedne preživljal tudi že princ Charles z Diano in kasneje tudi z drugo ženo Camillo.

Ker Meghan Markle ni modre krvi, ne bo nosila naziva princesa, temveč bo postala njena kraljeva visokost Henryja Valižinskega, če Harry prevzame naziv vojvode Sussexa, pa bo postala vojvodinja Sussexa.


 

Komentarji: