Olimpijske igre Masajev

Nekoč, pred masajskimi olimpijskimi igrami, so pobijali živali, zdaj pa jih želijo zaščititi in sobivati v sožitju z njimi.
Fotografija: Včasih so s kopjem lovili leve, danes z istimi kopji tekmujejo, kdo bo vrgel sulico dlje, s čemer ne ogrožajo nobene živali. Foto Thomas Mukoya Reuters
Odpri galerijo
Včasih so s kopjem lovili leve, danes z istimi kopji tekmujejo, kdo bo vrgel sulico dlje, s čemer ne ogrožajo nobene živali. Foto Thomas Mukoya Reuters

Na četrtih masajskih olimpijskih igrah, ki so potekale 15. decembra, so se med sebgoj pomerili v šestih disciplinah mladi masajski bojevniki iz štirih naselbin Mbirikani, Rombo, Kuku in Elselengei.

Masasjske olimpijske igre so se odvijale v zatočišču za divje živali Sidai Oleng ob vznožju gore Kilimandžaro, nedaleč od kenijske meje s Tanzanijo.

Tekmovanje, katerega glavni cilj je spremeniti miselnost mladih Masajev, ki zastopajo novo generacijo ljudstva, pri katerem je lov na leve pomemben starodavni običaj in označuje prehod v odraslost, so prvič priredili leta 2012.

Po podatkih služb za zaščito divjih živali pod okriljem kenijske vlade je v Keniji le še okoli 2.000 levov, največja grožnja zanje in druge zveri pa je ravno konflikt s človekom. "Namesto da bi pobijali leve, tekmujemo drug z drugim ... denar, ki ga dobimo, pa vzamemo domov in z njim poskrbimo za svoje potrebe," pravi Ntimama, eden od tokratnih udeležencev dogodka.

Na tekmovanju ni manjkal niti kenijski tekač na srednje proge David Rudisha, svetovni rekorder v teku na 800 metrov, ki se strinja, da so masajske olimpijske igre eden izmed načinov, da bi levom v Keniji zagotovili svetlejšo prihodnost. "Želimo izobraziti ljudi in poudariti, da pobijanje levov ni pravi način. Te divje živali cenimo, saj so del našega izročila, kulture."
 

Komentarji: