Ovčja odisejada

Nedaleč stran od italijanskega mesta Maso Corto so se ob zori zbrali pastirji in pripravili vse pomembne stvari za starodavno pot, na kateri bodo 1500 ovac popeljali skozi alpski visokogorski prelaz v Avstrijo.
Fotografija: Foto Lisi Niesner Reuters
Odpri galerijo
Foto Lisi Niesner Reuters

V naslednjih desetih urah se vzpenjajo do 2856 metrov visokega Hochjochovega pasu in se nato spustijo na 800 metrov nadmorske višine, medtem ko ženejo svojo čredo čez zasnežena polja, po ozkih, skalnatih poteh in na eni točki tudi preko visečega mostu.

1500 ovac doseže poletne pašnike na avstrijskem Oetztalu po 16 kilometrtih trekinga iz ene doline v drugo.

Anton Raffeiner, eden od lastnikov zemljišča na avstrijski strani pravi, da segajo prvi zapisi o pastirjih, ki so vsako leto vodili svoje črede ovac po tej starodavni poti, v daljno leto 1360. Mnogi verjamejo, da se je tradicija začela, ko se je nekdo iz ene doline poročil z nekom v drugi dolini in dal pašo kot doto.

"Pot sem prehodil več kot 200-krat," pravi 86-letni Johann Niedermaier, eden izmed petnajstih pastirjev. Nihče od njih ne dela kot pastir s polnim delovnim časom, samo poletje preživijo s čredo.

Italjansko mestece Maso Corto se nahaja v regiji Alto Adige, znani tudi kot Južna Tirolska, ki je postala del Italije po prvi svetovni vojni. Ostajajo močne povezave z avstrijsko Tirolsko in večina ljudi v regiji še vedno govori nemško.
 

Komentarji: