Šerif za katastrofe

Za Koryja Honea ni ovir, rešuje pred vodo ali ognjem.
Fotografija: Še na začetku lanskega leta se je šerif Kory Honea (na fotografiji desno) ukvarjal predvsem z divjimi lovci, preprodajalci mamil in pijanimi vozniki, sezono poplav in požarov pozneje je zvezda. FOTO: AP
Odpri galerijo
Še na začetku lanskega leta se je šerif Kory Honea (na fotografiji desno) ukvarjal predvsem z divjimi lovci, preprodajalci mamil in pijanimi vozniki, sezono poplav in požarov pozneje je zvezda. FOTO: AP

Še na začetku lanskega leta so bile glavne skrbi šerifa v okrožju Butte na severu Kalifornije Koryja Hona divji lovci, preprodajalci mamil in pijani vozniki. Danes je najbrž najbolj spoštovana oseba v tem za slabe četrt Slovenije velikem območju s približno 230.000 prebivalci. Ni znan samo v domačih krajih, za intervjuje z njim prosijo tudi nacionalni mediji. Kaj se je torej zgodilo, da je 48-letni šerif Hone v manj kot dveh letih postal zvezda?

Poplave in suša, bi lahko rekli. Zima 2016/2017 je bila na severu Kalifornije najbolj mokra v zadnjih sto letih in voda je tako napolnila umetno jezero za jezom Oroville, z 235 metri najvišjim v Združenih državah, da je popustil. Ker okrožje Butte leži pod jezom, je dobršnemu delu grozilo, da bi ga uničil poplavni val, če bi pregrada padla. Šerif Hone je ukazal evakuacijo tisočih prebivalcev, čeprav se jez potem na srečo ni podrl.

Letos se je situacija obrnila in sever Kalifornije je prizadela huda suša, zaradi katere so se razbesneli požari. Najhuje je bilo na začetku novembra v kraju Paradise, zato je Honea ukazal evakuacijo 40.000 prebivalcev mesta in okolice. Sicer so plameni pogoltnili skoraj 90 ljudi, vendar so se tisoči pravočasno zatekli na varno. V gorečem mestu je Honeu z urejanjem prometa pomagala tudi 23-letna hčerka Kassidy.

Čeprav so nekateri šerifu očitali, da sta bili obe evakuaciji precej kaotični, se zdaj velika večina strinja, da je Honea, ki je pri evakuacijah osebno sodeloval in predvsem v požaru večkrat tvegal življenje, junak in da je ravnal tako, kot je bilo treba. Honea pa se najbrž ne bo nikoli več zahvaljeval Bogu, da ni, tako kot njegov prijatelj Geoff Dean, šerif v Los Angelesu, ampak v mirnem, podeželskem okrožju Butte.

Komentarji: