Slavni ameriški režiser podaril svoje grafike

V Manchestru so odprli največjo razstavo režiserjevih slikarskih del v Veliki Britaniji.
Fotografija: Njegove grafike si je bilo mogoče ogledati tudi lani v ljubljanskem MGLC. FOTO: Regis Duvignau/Reuters
Odpri galerijo
Njegove grafike si je bilo mogoče ogledati tudi lani v ljubljanskem MGLC. FOTO: Regis Duvignau/Reuters

Ameriški filmar David Lynch bo galeriji HOME v Manchestru podaril sto kopij grafike, ki jih bo muzej lahko prodal naprej in tako financiral prihodnje razstave. Slavni režiser je umetniška dela podaril v sklopu njegove razstave v galeriji, največje doslej v Združenem kraljestvu.

Črno-beli litograf z imenom Four Heads Came Out on Wednesday (Štiri glave so se v sredo pojavile) prikazuje prikazen s štirimi glavami, ki stoji ob vznožju samotne vzpetine. V ozadju je temna hiša, v delu pa je čutiti lynchevsko grozo in srh, ki sta značilna za njegove temačnejše stvaritve.


David Lynch v Ljubljani


Njegove grafike si je bilo mogoče ogledati tudi lani v ljubljanskem MGLC. Na razstavi z naslovom David Lynch: Ogenj na odru je bilo 70 litografij, nekaj platen, serija akvarelov, pet eksperimentalnih in animiranih filmov. Razstavljene umetnine so bile prežete s črno-belimi toni, v katerih avtor odslikava svoja temna videnja sveta, obsesije, bizarno domišljijo.

<em>David Lynch: Ogenj na odru</em>, 2008. FOTO: Item Éditions
David Lynch: Ogenj na odru, 2008. FOTO: Item Éditions


Od slikarja do filmarja


Čeprav je 73-letnik znan po filmih, kot so Modri žamet, Mulholland Drive, Divji v srcu, Človek slon, in seriji Twin Peaks, je kariero začel kot likovni ustvarjalec. Izšolal se je na akademiji lepih umetnosti v Pensilvaniji, med študijem pa je vzbudil pozornost z animiranim filmom Abeceda. Zaradi uspeha tega zgodnjega filma je dobil štipendijo Ameriškega filmskega inštituta in se posvetil snemanju svojega prvega celovečerca Eraserhead.Lynch se je preizkusil tudi kot glasbenik, leta 2011 je izdal album Crazy Clown Time, dve leti kasneje pa album The Big Dream, poleg tega je ustvaril veliko glasbe za lastne filme.

Komentarji: