Umrl je Karl Lagerfeld

V svojem 86. letu se je poslovil kultni oblikovalec in kreativni direktor modne hiše Chanel. 
Fotografija: FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters

Oblikovalec, fotograf, kreativni direktor ter ikona modnega sveta Karl Lagerfeld se je poslovil v 86. letu starosti. Kot je sporočila francoska revija Closer, je bil eden najbolj spoštovanih in kreativnih oblikovalcev več tednov hudo bolan, sinoči pa so ga zaradi hudega poslabšanja hospitalizirali v neimenovani pariški bolnišnici. 

Vest o njegovi smrti so iz bolnišnice sporočili v današnjih dopoldanskih urah, natančen vzrok smrti pa še ni znan. Kot še poroča Closer, je Lagerfeld zaradi bolezni zamudil tudi zadnji dve Chanelovi modni reviji, ki sta prejšnji mesec navdušence visoke mode privabili v Pariz. 

FOTO: Eric Gaillard/Reuters
FOTO: Eric Gaillard/Reuters


Ikonski oblikovalec Karl Otto Lagerfeldt se je rodil leta 1933 v nemškem mestu Hamburg, s 14 leti pa se je preselil v Francijo ter že v ranih letih razvil čut za estetiko. Na liceju Montaigne se je posvetil predvsem risanju in zgodovini. Tam se je srečal tudi z Yves Saint Laurentom, s katerim sta kasneje postala sprva tesna prijatelja ter nato ostra konkurenta.

Sprva je delal pod okriljem Pierra Balmaina, leta 1964 pa je kot svobodni umetnik začel ustvarjati za modni znamki Chloé in Fendi. Zgolj desetletje po smrti Coco Chanel je presedlal k priznani modni hiši, kjer je vse od leta 1983 delal kot kreativni direktor. 

FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters


V svoji dolgi, kar sedem desetletij trajajoči modni karieri je močno zaznamoval modni svet. Za svoje delo je prejel šest nagrad Združenja ameriških modnih oblikovalcev, leta 2002 tudi nagrado za življenjsko delo. Francozi so mu v znamenje spoštovanja podelili naziv viteza legije časti, leta 2010 pa je prejel tudi nagrado za vizionarsko delo, ki mu jo je podarila zbornica visoke mode pri Muzeju modno-tehnološkega inštituta (FIT).

Komentarji: