Evrovizija osrečuje

Jutri bo najmanj 26 držav srečnejših, če verjamemo študiji, ki pravi, da se prebivalcem države, ki sodeluje na Pesmi Evrovizije, za 13 odstotkov poveča možnost, da bodo v življenju občutili večje zadovoljstvo.
Fotografija: Skupina strokovnjakov je odkrila, da so ljudje štiri odstotke zadovoljnejši s svojim življenjem, če se njihova država uvrsti v finale Evrovizije. FOTO: Rafael Marchante/Reuters
Odpri galerijo
Skupina strokovnjakov je odkrila, da so ljudje štiri odstotke zadovoljnejši s svojim življenjem, če se njihova država uvrsti v finale Evrovizije. FOTO: Rafael Marchante/Reuters

Študijo, ki so jo danes objavili v BMC Public Health, je vodil epidemiolog Filippos Filippidis z Imperial kolidža v Londonu. Podatke so zbrali iz Eurobarometra, v raziskavo pa so vključili 160.000 ljudi iz 33 evropskih držav, ki so takoj po finalu Evrovizije med letoma 2009 in 2015 odgovarjali na vprašanja o zadovoljstvu z življenjem. Nato pa so analizirali še uvrstitev vseh sodelujočih držav na tekmovanju Evrovizije.

Skupina strokovnjakov je odkrila, da so ljudje štiri odstotke zadovoljnejši s svojim življenjem, če se njihova država uvrsti v finale Evrovizije. Zanimivo pa je primerjava med državami, ki sodelujejo, in tistimi, ki ne, pokazala, da so ljudje tekmujočih držav, kljub morebitni slabi uvrstitvi, lahko 13 odstotkov srečnejši od tistih, katerih države sploh ne tekmujejo. Nič točk v tem pogledu niti ni tako slab izkupiček.

Jutri bo najmanj 26 držav srečnejših, če verjamemo študiji, ki pravi, da se prebivalcem države, ki sodeluje na Pesmi Evrovizije, za 13 odstotkov poveča možnost, da bodo v življenju občutili večje zadovoljstvo. FOTO: Francisco Leong/AFP
Jutri bo najmanj 26 držav srečnejših, če verjamemo študiji, ki pravi, da se prebivalcem države, ki sodeluje na Pesmi Evrovizije, za 13 odstotkov poveča možnost, da bodo v življenju občutili večje zadovoljstvo. FOTO: Francisco Leong/AFP


Sreča in produktivnost

Več študij je pokazalo, da se v mestih, ki gostijo množične dogodke, kot so svetovno nogometno prvenstvo, olimpijske igre, evropska prvenstva ali Super Bowl v Ameriki, povečata tako produktivnost kot splošno dobro počutje državljanov. Ena od študij je celo pokazala, da se je v letih od 1971 do 1990 v mestih, ki so gostila večje športne dogodke, zmanjšalo število samomorov.

Glasbeno tekmovanje, ki je bilo prvič leta 1956, ni strogo geografsko omejeno, saj letos sodelujeta tudi Izrael in Avstralija, a če je verjeti študiji, bi se utegnilo število sodelujočih držav v prihodnje še povečati.  

Strokovnjaki, ki so sodelovali pri raziskavi, niso dokazali vzročne povezanosti med dogodki in srečo državljanov. »Za to bi potrebovali dodatne raziskave,« je priznal Filippidis, ki so ga rezultati zelo presenetili, a so tudi logični. »Če bi Velika Britanija zmagala na svetovnem prvenstvu v nogometu, bi tudi tisti, ki jih nogomet prav nič ne zanima, opazili, da se drugi ljudje smejejo in so zadovoljni. Sreča je nalezljiva, tako kot žalost in slaba volja,« je še dodal Filippidis za CNN.

Sreča, zadovoljstvo in produktivnost Slovencev so tako očitno v rokah Lee Sirk.

Bomo Slovenci v soboto postali srečnejši? FOTO: Armando Franca/AP
Bomo Slovenci v soboto postali srečnejši? FOTO: Armando Franca/AP

Komentarji: