Kaj je jedel ledeni mož Ötzi?

Preden je umrl, si je privoščil maščobo divje koze, jelenje meso in starodavno pšenico.
Fotografija: Čeprav so ledeno mumijo našli že leta 1991, imajo znanstveniki z Ötzijem še vedno veliko dela. FOTO: AP
Odpri galerijo
Čeprav so ledeno mumijo našli že leta 1991, imajo znanstveniki z Ötzijem še vedno veliko dela. FOTO: AP

Gospoda Ötzija poznamo že nekaj časa, znanstveniki pa so ponovno raziskali, kaj je več kot pet tisoč let star ledeni mož jedel, preden je umrl.

Na njegovem zadnjem meniju naj bi bili kozje maščobe, sušeno jelenje meso, zraven pa so našli tudi ostanke starodavne pšenice.


Maščobe najboljša energija v mrazu


Kot poroča BBC, je zanimivo, da je imel zadnji obrok zelo visoko vrednost maščob, skoraj polovično.  »Če vzamemo v obzir, v kakšen okolju se je gibal in na kako visoki nadmorski višini je živel, je takšna prehrana normalna,« je ocenil znanstvenik dr. Frank Maixner. »V takšnem mrazu so maščobe najboljše, saj ti dajo dovolj energije za preživetje.«

Ötzijevo prehrano so v preteklosti že proučevali, a nikoli tako podrobno. Zadnje raziskave temeljijo na drobcih iz njegovega trebuha, ki je bil ob najdbi na precej drugačnem mestu. To je ena od sprememb v telesu, ki je bil v ledenem oklepu kar pet tisoč let.
 

Soli niso poznali


Maščoba naj bi pripadala divji kozi, ki je tedaj živela v Alpah. »Težko predvidimo, za kako okusno hrano je šlo,« je rekel Maixner. »Zagotovo je bila manj okusna kot dandanes. Če ne zaradi drugega, že zato, ker še niso poznali soli.«

Očitno je Ötzi rad jedel mastno hrano, kajti njegove žile so bile precej zamaščene. Kljub temu je verjetno umrl v boju, saj je na njegovem telesu precej vbodnih ran, ob njem pa so našli kar nekaj kosov orožja in orodja.

Komentarji: