Na Evrovizijo v Rotterdam potuje Ana Soklič

Pevka, ki je v superfinalu premagala Lino Kuduzović, bo Slovenijo zastopala s pesmijo Voda. Odločilo je glasovanje po telefonu.
Fotografija: Ana Soklič. FOTO: RTVS/Adrian Pregelj
Odpri galerijo
Ana Soklič. FOTO: RTVS/Adrian Pregelj

Slovenijo bo na 65. tekmovanju za pesem Evrovizije, ki bo med 12. in 16. majem v Rotterdamu, zastopala Ana Soklič. Tako sta odločila žirija letošnje Eme in končno telefonsko glasovanje.

Pevka, ki je v superfinalu premagala Lino Kuduzović, bo Slovenijo zastopala s pesmijo Voda. Postopek izbora je RTV Slovenija ohranila enak, kot je bil v zadnjih štirih letih.Sokličeva je Vodo napisala s prijateljem, glasbenikom Bojanom Simončičem. Gre za pesem, ki ustvari vtis klasične festivalske pesmi, vokalistki pa omogoči bogat razpon izraza. Za progresivno elektronsko glasbo z avtorskim nabojem, ki nas je v Tel Avivu zastopala lani, torej letos na Nizozemsko pošiljamo klasiko. Slovenski nastop bo na vrsti na prvi polfinalni večer, 12. maja.
 

V tretje gre rado


»Na Evroviziji je premalo poudarka na sami glasbi in besedilu,« so besede Sokličeve, ki jih navaja sam portal Evrovizja.com. Kot avtorica glasbe, med drugim ljubiteljica gospla, deluje že od osemnajstega leta dalje. Učila se je tudi pri pevki Darji Švajger, še navaja portal. Švajgerjeva je bila ob Nuši Derenda in Maji Keuc članica žirije letošnje Eme.Predlani se je izpopolnjevala tudi pri Dileesi Archer (soul, gospel, rnb) v Atlanti v ZDA, glede Eme pa lahko zanjo zapišemo, da gre v tretje rado. Na njej je sodelovala tretjič. Trikrat je sodelovala tudi na Slovenski popevki. Z avtorskimi skladbami večkrat nastopa tudi s simfoničnim orkestrom na mnogih festivalih in televizijskih oddajah.

V letu 2014 je razprodala samostojni koncert na Veneto jazz festivalu v Benetkah, ob boku priznanih imen jazza. V letu 2017 je gostovala v Dubaju, Neaplju ter Monaku, poleg tega pa je s svojimi avtorskimi skladbami, skupaj s simfoničnim orkestrom, nastopila še v italijanskem Lignanu.
 

Emocije ob zmagi


Zmago na Emi je sprejela zelo emotivno, z navajanjem osebnosti, o kateri na Emi običajno ni prav mnogo govora. Samega Jezusa Kristusa. Zahvale božjemu sinu na Emi še nismo slišali.

Nasprotno, še lani je ob tej priložnosti kdo grdo zaklel.

Sokličevo je presenetilo že, da so jo na Emo sploh sprejeli, je še povedala za evrovizijski portal. Kaj bi ji pomenili zmaga na Emi in pot v Rotterdam? »Izjemen izziv, delo, delo in še enkrat delo,« je povedala tedaj. »Novo glasbeno izkušnjo v življenju. Strahospoštovanje do vseh ljudi, v kolikor bi mi pripeli ta laskavi naslov. V nobenem primeru ne bi bila takrat več sama na odru, je nemogoče. Je kar veliko breme za dušo, se vam ne zdi?«

Klemnu Slakonji je že začetek Eme prinesel obliž. FOTO: RTV SLO/zajem fotografije
Klemnu Slakonji je že začetek Eme prinesel obliž. FOTO: RTV SLO/zajem fotografije


Voditelj izbora je bil sicer že četrtič Klemen Slakonja, ki je za uvod v večer zapel lansko zmagovalno Arcade, s katero je Nizozemec Duncan Laurence Evrovizijo 2020 prislužil Rotterdamu. Prva voditeljeva preizkušnja na večeru, ki sovpada s pustno soboto, je bil lestenec, ki ga je sila gravitacije med njegovo emotivno interpretacijo vrgla na tla.

Slakonja jo je ob »nesreči« odnesel z obližem, ki se je kdaj spremenil v kaj alternativnega, še pred koncem oddaje pa je srečno okreval. Vrhunec njegovega nastopa je bilo oponašanje 25 zmagovalcev Eme v času samostojne Slovenije.
 

Kdo vse je upal na Rotterdam?


Med konkurenti za pot v Rotterdam je led na odru Eme prebil Simon Vadnjal z pesmijo Nisi sam, napovedano kot »motivacijski komad«. Izvajalec je nekdanji novinar nacionalke in zatem Pop TV, ki je tudi glasbenik.

Saška je predstavila Še kar lovim tvoj nasmeh, napovedali so jo kot mlado vokalistko, ki je doslej delovala kot spremni vikal.

Devetnajstletna Gaja Prestor je sodeč po besedah Slakonje na Emi že ličila Raiven. Letos slednje med konkurenti ni bilo, odpela je pesem Verjamem vase.

Zmagovalka Ana Soklič je nastopila kot četrta. Kot je odpela Vodo, je bila ob ob koncu nagrajena s korazcem prav te.

Kot peti so s prvo pesmijo z angleškim besedilom in naslovom The Salt nastopili velenjski metalci Inmate.

Manca Berlec, kantavtorica in multiinstrumentalistka, ki sicer najraje nastopa s kitaro, je predstavila pesem Večnost.

Tinkara Kovač, ki je na Emi nastopila kar nekajkrat in Slovenijo enkrat zastopala tudi na Evroviziji 2014 s pesmijo Spet, se je tokrat predstavila z angleško pesmijo Forever. Čisto, čisto brez ... flavte, je namignil Slakonja.

Božidar Wolfand – Wolf z dolgo glasbeno kilometrino, mdr. je bil član nekdanje pop skupine Rendez-Vous iz 80. let minulega stoletja, je odpel Maybe Someday.

Člani skupine Parvani Violet, ki so zapeli pesem Cupid, so skupaj še iz časov drgnjenja klopi na gimnaziji Celje center. Tedaj so bili še The Šlagers.

Klara Jazbec, znana po sodelovanju v oddaji Slovenija ima talent, je zapela pesem Stop the World.

Naslov pesmi skupine IMSET za spremembo ni bil v slovenščini ali angleščini, pač pa francoščini: Femme fatale, Usodna ženska. Besedilo elektro komada je sicer slovensko.

Sedemnajstletna Lina Kuduzović, ob zmagovalki druga superfinalistka Eme, je prav tako znana po oddaji Slovenija ima talent. Tedaj je bila zelo, zelo mlada, še danes je bila najmlajša v izboru. Man like u je bil naslov njene pesmi.

Ema je imela lani srečno roko. Zmagovalna Sebi Zale Kralj in Gašperja Šantla, ki sta se na letošnjo Emo vrnila s predstavitvijo nove pesmi Me & My Boi, je bilo kakovostno glasbeno delo, ki je v Tel Avivu v finalu zasedlo solidno 15. mesto, a si ga je tudi zatem na youtubu ogledalo precej več milijonov ljudi, kot nas je Slovencev. Ob posnetkih še vedno lahko bereš sveže napisane pozitivne komentarje z najrazličnejših geografskih koordinat.Lani nas je uspešno zastopal par, letos znova vokalistka, sicer pa so bile, kot je znano, glede uspeha na evrovizijskem odru od rojstva samostojne države naprej neprimerno uspešnejše Slovenke kot Slovenci.

Slovenci so pustili pečat na tem tekmovanju predvsem, ko so se našemili v Slovenke, lahko zapišemo ob Emi, ki je padla na pustno soboto.

Komentarji: