Osemletnica med kopanjem iz jezera potegnila dragocen, 1500 let star meč

Ko se je Saga Vanecek poleti kopala v jezeru Vidöstern na jugu Švedske, je odkrila odlično ohranjen meč iz predvikinških časov.
Fotografija: Arheologi postavljajo nastanek dragocenega meča v 5. ali 6. stoletje. FOTO: Jönköpings Läns Museum
Odpri galerijo
Arheologi postavljajo nastanek dragocenega meča v 5. ali 6. stoletje. FOTO: Jönköpings Läns Museum

Saga je znana literarna oznaka, ki izhaja iz starodavnih nordijskih, germanskih pripovedi, denimo o vikinških poteh in osvajanjih. Po naključju je tako ime tudi osemletnici, ki je med počitnicami pomembno obogatila poznavanje preteklosti na Švedskem. Celo tiste iz časa pred Vikingi. Najdba odmeva v medijih, o njej poročajo BBC in številni drugi.

Ko se je Saga Vanecek letos kopala v jezeru Vidöstern ob družinski počitniški hiši v okolici Jönköpinga na jugu Švedske, je med metanjem palic in kamenčkov v jezero stopila na meč, za katerega so nato najprej presodili, da je njegova starost okoli 1000 let, zatem pa ga ocenili kot okoli 1500 let staro arheološko dragocenost, ki je tudi odlično ohranjena.

»Ne dogaja se vsak dan, da v jezeru stopiš na meč,« je najdbo komentiral Mikael Nordström iz Jönköpings Läns Museuma, kjer je meč pristal po odkritju. Gladina jezera je bila v času odkritja zaradi letošnje suše izjemno nizka, zaradi česar je Saga, ki na Švedskem živi šele od lani, sicer pa je v Småland z družino prišla iz ameriškega Minneapolisa, lahko meč odkrila.
 

Meč nastal v 5. ali 6. stoletju


Po odkritju so območje na jezeru Vidöstern raziskali tudi profesionalci, a podobnih dragocenosti niso odkrili. FOTO: Jönköpings Läns Museum
Po odkritju so območje na jezeru Vidöstern raziskali tudi profesionalci, a podobnih dragocenosti niso odkrili. FOTO: Jönköpings Läns Museum

»V vodi sem nekaj začutila in to dvignila. Hotela sem ga že zavreči, a je imelo ročaj. Zatem sem očetu povedala, da izgleda kot meč,« je povedala švedskemu nacionalnemu radiu. Mimogrede, očeta je zmotila ravno v trenutku, ko je želel začeti z ogledom ene tekem nogometnega svetovnega prvenstva. »Krasno je, da sem velika oboževalka moštva Minnesota Vikings, to pa izgleda kot vikinški meč,« je še dodala.

A je meč še nekaj starejši. V muzeju njegov nastanek postavljajo v 5. ali 6. stoletje. Meri 85 centimetrov, podrobnosti na njem pa bodo lahko preučili, ko bo prestal konservatorske postopke.


Po odkritju so na območju jezera tudi profesionalni arheologi opravili več posegov, med katerimi so odkrili še broško. Najstarejši predmet, na katerega so nazadnje nalateli ta teden, je sodil »le« v 18. stoletje. Ker so želeli območje najdbe zavarovati pred nepoklicanimi »arheologi«, so srečno odkritje deklice Sage objavili šele včeraj.

Naposled je njeno nagrado za molčečnost predstavljal tudi sladoled na zabavi, ki so jo v njeno čast organizirali na njeni šoli. Ko bo odrasla, pravi, ne želi postati arheologinja, pač pa zdravnica ali igralka v Parizu. 

Komentarji: