Skoraj tri desetletja sam doma (VIDEO)

Filmski fenomen božiča: Elementi komedije in pustolovščine, pomešani s perspektivo mladega junaka
Fotografija: Film Sam doma, enega izmed najbolj priljubljenih božičnih filmov, bodo na božični torek predvajali v ljubljanskem kinu Bežigrad.
Odpri galerijo
Film Sam doma, enega izmed najbolj priljubljenih božičnih filmov, bodo na božični torek predvajali v ljubljanskem kinu Bežigrad.

Za mnoge se božični čas začne, ko na televizijski spored pride film Sam doma, eden od najbolj priljubljenih in najuspešnejših božičnih filmov vseh časov. V torek, na božični dan, si ga bo mogoče ogledati tudi v ljubljanskem kinu Bežigrad. Odziv občinstva na družabnih omrežjih je velik, prodali so že 120 vstopnic, kar je za 28 let star film neverjetno, so povedali.

V Veliki Britaniji, kjer je precej bolj običajno, da se v kinematografe vračajo stari filmi, so ga začeli predvajati v več kot sto dvoranah že v začetku meseca, njegov tržni potencial pa so izkoristili tudi prek google voicea. Te dni je zakrožil njihov oglas z ikoničnimi prizori iz filma, danes 38-letni Macaulay­ Culkin pa se je v vlogi Kevina McCallisterja znašel v pametni hiši z Googlovim pametnim ­pomočnikom.


 

Da si film lahko ogleda vsa družina


Film, ki je doživel premiero sredi novembra leta 1990, je po nekaterih podatkih prinesel v blagajne 464 milijonov evrov (v to ni vštet zaslužek od prodaje na videokasetah in devedejih). Marsikdo se sprašuje, zakaj je ta film večna uspešnica. Po mnenju filmskega kritika časnika Independent Christopherja Hootona je film »ravno prav temačen in ravno prav bedast, da je postal večna uspešnica«, njegov slovenski stanovski kolega Igor Harb pa je dejal, da je film odlično združil elemente komedije in pustolovščine, zgodba pa je za povrhu podana skozi otroške oči, kar je mladim zelo všeč.

»Ustvarjalna ekipa je v tem filmu združila izkušnje iz dotedanjih projektov, denimo režiser Chris Columbus je imel za sabo Gremline in The Goonies. Dobro je vedela, kako v zgodbi o fantu, ki mora med božičnimi prazniki odrasti, zavzeti perspektivo mladega junaka. Ob tem se vsak mladi gledalec vpraša, kako bi se težav lotil sam, in ker je dogajanje postavljeno v božični čas, je film večno aktualen. Tu in tam se nam zazdi, da televizijski programi pretiravajo z uvrščanjem na spored, potem pa ugotovimo, da si ga vseeno radi ogledamo,« je povedal sogovornik.Prav to, da film tolikokrat predvajajo, je lahko tudi vzrok za večno priljubljenost. To se je zgodilo z božičnim filmom Čudovito živ­ljenje Franka Capre iz leta 1946, v katerem je igral James Stewart, ki je postal tako priljubljen zato, ker so mu potekle avtorske pravice in ga je bilo poceni predvajati. Tako je precej netipičen, nekapitalistično naravnan film s sicer pozitivno zgodbo in vrednotami postal eden od najbolj priljubljenih ameriških božičnih filmov vseh časov.

Preverjeno zagotovilo za božično uspešnico je tudi to, da si film lahko ogleda vsa družina. Sam doma je primeren tudi za mlajše otroke. »Med Slovenci sta zelo priljubljena filma Pisma sv. Nikolaju 1 in 2, ki sta redka neameriška filma, četudi povzemata ameriški koncept, na lestvicah najbolj gledanih božičnih filmov, na katere sta z obilo romantike in srečnim koncem uvrščena tudi Pravzaprav ljubezen in Počitnice,« je dodal ­sogovornik.

Macaulay Culkin v novem oglasu Fotografiji promocijsko gradivo
Macaulay Culkin v novem oglasu Fotografiji promocijsko gradivo

 

Tragična osebna zgodba


Prvotna filmska zasedba je igrala še v nadaljevanju Sam doma 2: Izgubljen v New Yorku, ki je prišlo na velika platna leta 1992 (v drugih zasedbah so posneli še tri filme s tem naslovom). A za bistrim svetlolasim dečkom, ki ga družina pozabi doma, potem pa se sam sooči z roparjema ter ju ukane s številnimi zvijačami ter naposled kljub vsemu preživi božič v krogu domačih, se v resnici skriva tragična osebna zgodba rosno mladega igralca, zaznamovana z zlorabo staršev, prezgodnjo poroko, drogami, depresijo … Zato filma ne more gledati kot ostali.

Culkinovi, družina s sedmimi otroki, so bili revni kot cerkvena miš. Živeli so v trisobnem stanovanju v New Yorku in oče je prepoznal edini kapital v svojih otrocih. Tretjerojenca Macaulayja je pri štirih silil, da je recitiral, pel in nastopal. Ko je zmagal na avdiciji za film, se je družina preselila v Hollywood in pri osmih letih je deček posnel prvo veliko uspešnico. Razglašen je bil za najboljšega otroškega filmskega igralca v zgodovini po Shirley Temple.

Po uspešnem nadaljevanju Sam doma je še povečal slavo s filmom Moja punca in Hrestač leta 1993, leto pozneje se je pojavil še v Malem bogatašu. Iz filmskega sveta je odšel leta 1994, ko je posnel svoj 15. film v sedmih letih. Kot je dejal pred kratkim, ker je bil njegov oče v tistih časih zelo slab človek, trpinčil ga je psihično in fizično, mu grozil, če bi mu kakšen posel propadel. Pri petnajstih letih je Macaulay Culkin blokiral svoje bogastvo, tedaj 17 milijonov dolarjev, tako da starši niso imeli dostopa do denarja.

Milijonar, ki se je nekaj časa otepal odvisnosti od heroina, se je na prelomu tisočletja preselil v New York, pred občinstvo pa vrnil z muzikalom Madame Melville, napisanim prav zanj. Predlanskim je igral v neodvisnem filmu Adama Greena Aladin, javnost pa pretresel z veliko potegavščino. Njegova glasbena skupina Pizza Under­ground je tvitnila fotografijo, na kateri leži mrtev v naročju enega od članov zasedbe. Aprila je gostoval v oddaji Ellen DeGeneres, da bi promoviral svoj novi parodični blog in podkast Bunny Ears​.

Nekaj najboljših utrinkov iz prvega in drugega filma Sam doma:Komentarji: